Aplicatii Jmp

Pages: 6 (1395 words) Published: March 29, 2011
Pachetul software statistic JMP - Aplicaţii

JMP – avantajul explorării grafice a datelor în analiză statistică

JMP este un software pentru grafică statistică interactiv şi foloseşte o interfaţă grafică extraordinară pentru a afişa şi analiza datele. Software-ul oferă o varietate de metode statistice şi grafice, organizate într-un număr mic de platforme interactive. Cele mai importante aspecte care defines programul statistic JMP sunt: facilitatile de gestiune a datelor statistice, functiile de analiza statistica disponibile, facilitati de reprezentare grafica, interfata cu utilizatorul. Facilităţile de reprezentare grafică se referă în special la flexibilitatea în generarea graficelor bazate pe date şi pe rezultate, dar şi la facilităţile de configurare şi adaptare a reprezentărilor (prin culori, simboluri). Interfaţa cu utilizatorul asigură un echilibru între accesul rapid la cele mai utilizate funcţii şi flexibilitatea de adaptare a prelucrarilor conform cerintelor utilizatorilor. Prezentarea rezultatelor se face în ferestre sau zone specializate, în diferite formate (tabular, text, grafic). Cele mai importante aspecte care defines programul statistic JMP sunt: facilitatile de gestiune a datelor statistice, functiile de analiza statistica disponibile, facilitati de reprezentare grafica, interfata cu utilizatorul. JMP oferă facilitati pentru analiza statistică şi explorare, care permit utilizatorului: * Să descopere : grafica interactivă pentru a observa modelele şi relaţiile dintre date;

* Să interactioneze : atunci când un produs este uşor de utilizat, utilizatorul se concentrează mai degrabă asupra problemei, decât asupra programului folosit a vedea problema.

* Să inteleagă mai multe : datorită graficii, utilizatorul observă modul în care datele şi modelul lucrează împreună pentru a oferi rezultatul statistic.

JMP include:
• o fereastră tabel de date pentru editarea, introducerea şi manipularea datelor ; • o gamă largă de metode grafice şi statistice pentru analiza datelor ; • un design extins de module experimentale;

• opţiuni pentru a evidenţia şi afişarea subseturi de date; • un editor de formule pentru fiecare coloană de tabel , pentru a calcula valorile necesare; • o facilitate de grupare a datelor şi de calcul statistic; • diagrame speciale şi capacitate de comunicare pentru tehnici de îmbunătăţire a calităţii; • instrumente pentru imprimare şi pentru schimbul de rezultatele între aplicaţii.

Platformele statistice JMP

Există un număr mare de metode statistice implementate de JMP, dar ele sunt organizate şi consolidate în comenzile Analyze, DOE şi Graph, care sunt, de asemenea, accesibile prin fereastra JMP Starter. Instrucţiunile de navigaţie pentru componenta de analiza a JMP sunt simple, însă trebuie luate în considerare câteva aspecte importante. În primul rând, JMP pune în aplicare metode generale, în concordanţă cu conceptele sale cheie. Toate platformele produc o varietate de rezultate care se ocupa de multe situaţii. Ele sunt consecvente în întregime în felul în care tratează datele şi conceptele statistice.În al doilea rând, metodele JMP sunt generice si se adapteze contextului. Conceptul principal este tipul modelului, iar toate analizele statistice vor depinde de acest model .De exemplu, JMP analizează diferit o variabilă cu valori nominale diferit faţă de o variabilă continuă.În al treilea rând, JMP nu aşteptă opţiuni şi comenzi. Platformă va oferi aproape toate datele de care utilizatorul are nevoie. Platforma JMP Nonlinear permite lucrul rapid cu funcţii care sunt neliniare, utilizând fie metoda celor mai mici pătrate sau funcţii speciale. O caracteristică important este flexibilitatea oferită, JMP Nonlinear având o bibliotecă extinsă de funcţii predefinite la care se pot adăuga multe altele, în funcţie de necesităţile utilizatorului.

Platforma Fit Model oferă un mediu unificat pentru modelele liniare cu efectele prevăzute fixe şi aleatorii şi erori...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free