AP US History

Topics: Working class Pages: 14 (2573 words) Published: January 12, 2014
CHAPTER 10
AMERICA’S ECONOMIC REVOLUTION

Multiple Choice Questions

1.The economic revolution that transformed America between 1820 and 1860 brought all of the following changes except
A)the development of a national market economy
B)the appearance of a major manufacturing sector
C)the creation of a more united country
D)the alliance of the Northeast and Northwest
E)the participation of farmers in the increasingly international economy

Answer: C Page: 259 Difficulty: Medium Theme 5: Economic Transformations

2.The American population of the 1820s and 1830s was characterized by
A)increased the number of adults ages 25-50
B)migration from the South to the North
C)slow growth in numbers
D) significant movement to the East
E)extensive movement to towns and cities

Answer: E Page: 260–261 Difficulty: Medium Theme 4: Demographic Changes

3.Much of the population increase of the 1820s resulted from
A)a major increase in the importation of slaves
B)a rapid rise in immigration from central Europe
C)a rapid rise in immigration from Europe
D)a slow decline in the mortality rate
E)a higher birth rate than in the 1700s

Answer: D Page: 260 Difficulty: Hard Theme 4: Demographic Changes

4.The city that gained the most from the success of the Erie Canal was
A)New York
B)Philadelphia
C)Baltimore
D)Albany
E)Buffalo

Answer: A Page: 267 Difficulty: Easy Theme 4: Demographic Changes

5.The United States of the 1840s and 1850s saw all of the following developments except
A)the rapid growth of Northeastern cities
B)a booming agricultural economy in the West
C)a major movement of shipping to the Great Lakes
D)a sharp decline in immigration from Europe
E)the rise of close economic ties between the Northeast and Northwest

Answer: D Page: 260 Difficulty: Hard Theme 4: Demographic Changes

6.All of the following statements are true of Irish and German immigrants of the 1840s except
A)the Germans tended to settle in the Northwest more than the Irish did
B)the Germans came over in family groups or as single men more than the Irish did
C)the Irish had less money when they arrived than the Germans did
D)the Irish settled largely in eastern cities
E)the Irish tended to become farmers more than the Germans did

Answer: E Page: 261-263 Difficulty: Medium Theme 4: Demographic Changes

7.In general, nativists believed that
A)Catholics should be trusted if they took an oath of allegiance
B)immigrants enriched American culture
C)the Irish should be admired for their ability to organize politically
D)immigrants should be allowed to vote after one year residence in any state
E)immigrants were politically corrupt and took jobs away from U.S. citizens

Answer: E Page: 263–265 Difficulty: Easy Theme 4: Demographic Changes

8.The Know-Nothing party was formed largely around the idea of
A)vetoing the charter renewal for the Bank of the United States
B)passing laws that discriminated against Irish Catholics
C)ending slavery through the use of military force
D)demanding internal improvements for the western states
E)seeking reparations for Indians who had been removed

Answer: B Page: 265 Difficulty: Medium Theme 4: Demographic Changes

9.The form of transportation that had the biggest impact on the 1830s was the
A)turnpike
B)steamboat
C)canal
D)railroad
E)improved horse carriage

Answer: C Page: 265–268 Difficulty: Easy Theme 5: Economic Transformations

10.The Erie Canal revolutionized domestic markets because it permitted the
A)shipment of wheat from Chicago to the Pacific Northwest
B)transfer of goods from New York to New Orleans along inland waterways
C)transport of gold from California to the East coast
D)movement of cotton from the Deep South to...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • US history Essay
  • us history Essay
  • US History Essay
  • Essay about Ap Us History
  • ap us history Essay
  • Ap Us History Essay
  • Essay on Ap Us History Guide
  • AP US History DBQ Research Paper

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free