top-rated free essay

Algebra 1 review

By KittyT Sep 12, 2014 1104 Words
Name: __________________________________________
Algebra Keystone Exam Review
1)

Simplify the expression:







A)



B)



C)



D)

A right triangle has one leg that is twice the length of the other leg. If the hypotenuse is √ , find the length of the longer leg.

2)

A)

8

B)

16

C)

4

D)

32

3)

Which statement has the largest value of x?

A)



B)



C)





D)





4)

Simplify:

( √ )
A)
B)
C)

27

D)

54




5)

What is

subtracted from

?

A)
B)
C)
D)
What is the value of ( )

6)
A)
B)
C)
D)

7)

What is a factor of the trinomial
A) (x - 24)
B) (x – 8)
C) (x + 8)
D) (x – 5)

8)

What is a factor of the trinomial
A) (x + 10)
B) (x – 90)
C) (x + 90)
D) (x – 10)

9)

Simplify:
A)
B)

C)
D)

(
(

)(
)(

)
)

when

?

10)

Simplify:
A)
B)

C)

(

)(

)

D) Cannot be Simplified
11)

A park charges rental fees of $5 per x adult and $3 per y child. The Smith family had a family reunion there and was charged $134 for their 32 family members that attended. The system of equations shown below represents this situation.

Which statement is true?
A) More adults attended the reunion than children.
B) Six more children attended than adults.
C) Nineteen children attended the reunion.
D) Three more adults attended than children.
12)

A)

B)

C)

D)

Timmy has collected plain and colored marbles. He has a total of 180 marbles, and there are 32 more plain marbles than colored marbles. Knowing that x represent the number of plain marbles and y represent the number of colored marbles, which of the following systems of equation represents the number of marbles Timmy has?

13)

Which is a graph of the solution of the inequality |

|

C)
A)

B)

D)

14)

Which is a graph of the solution of the inequality

A)

|

?

C)

B)

|

D)

15)

You can work at most 25 hours next week. You need to earn at least $200 to cover your expenses. Your cat-walking job pays $8.00 per hour and your job as a pizza delivery person pays $9.50 per hour. Which system of linear inequalities models this problem situation?

x  y  25
A) 8.00 x  9.50 y  200

B)

16)

x  y  25
8.00 x  9.50 y  200

C)

x  y  25
8.00 x  9.50 y  200

D)

x  y  25
8.00 x  9.50 y  200

A gym offers two options for membership plans. Option A includes an initial fee of $121 and costs $1 per day. Option B has no initial fee but costs $12 per day. After how many days will the total cost of the gym membership plans be equal?

A) 11 days
B) 12 days
C) 13 days
D) 14 days

17)

The scatterplot below shows the resting heart rates, y, of the people, based on their age x.

Which equation best describes the line of best fit?
A)
B)
C)
D)

y = -.43x + 40
y = -.43x + 76
y = -.86x + 10
y = -.86x + 80

18)

The scatterplot below shows the number of active dentists, y, based on the year, x.

160

Number of Dentists Active in the US

155
Dentists

150
145
140
135
130
125
120
0

5

10
Year (after 1980)

A)
B)
C)
D)

y=x+5
y = 2x + 160
y = 2.5x + 200
y = 2.5x + 120

15

19)
5

The average monthly rainfall is recorded in inches over the past year. Which statement correctly describes the data?
7
8
3
1
4
12
0
2
3
3
1

A)
B)
C)
D)

The median value is 3.5
The interquartile range is 4.5
The lower quartile value is 2.
The upper quartile value is 12

20)

The average weekly miles run by a marathon runner are listed below: 62
45
60
57
61
53
55
A) The mean is 56.
B) The mode is 56.
C) The median is 56.
D) The range is 7.

21)

Mike asked 24 people their hair color and recorded the results below.

Number of People

Hair Colors
12
10
8
6
4
2
0

Mike will ask another 16 people their hair color. Based on the information in the bar graph, how many of the 16 people would you expect to have red hair.
A)
B)
C)
D)

1
2
3
4

22)

Kevin asked 200 students to select their favorite food and then recorded the results in the bar graph above.

Favorite Foods
70
60

Students

50
40
30
20
10
0
Pizza

Hamburgers

Ice Cream

Steak

Popcorn

Salad

Food

Kevin will ask another 80 students to select their favorite food. Based on the information in the bar graph, how many more students of the next 80 asked will select hamburgers rather than pizza? A)

B)
C)
D)
23)

10
4
5
7
A number cube with sides labeled 1-6 is rolled two times, and the sum of the numbers that end face up is calculated. What is the probability that the sum of the numbers is 4.

A)
B)
C)
D)
24)

A number cube with sides labeled 1-6 is rolled two times, and the sum of the numbers that end face up is calculated. What is the probability that the sum of the numbers is 7. A)
B)
C)
D)

25)

Which of the following is not a function?

A.
x
y

C.
2
1

3
1

4
1

x
y

B.
x
y

7
7

5
5

3
3

6
1

5
2

4
3

1
4

2
0

4
3

D.
0
4

2
1

2
3

x
y

E.
x
y
If f(x) = x2 + 3x – 5, what is f( –2) ?

26)
A. –7

27)
x
y

28)

D. –3

E. 0

Which linear equation best describes the relationship between x and y?

-3
-7.5

A.
B.
C.
D.

C. –12

B. 5

0
6

1
4.5

2
0

y = 2.5x2 – 3x – 3
y = 2x2 + 5x + 7
y = –1.5x2 + 6
y = 0.5x2 + 1
The table below shows values of y as a function of x.

x y
1 4
3 9
9 24
15 39
23 59

Which linear equation best describes the relationship between x and y? A)
B)
C)
D)

29)
x
8
12
16
20
24

The table below shows values of y as a function of x.

y
12
19
26
33
40

Which linear equation best describes the relationship between x and y? A)
B)
C)
D)

30)

John is selling hot dogs at the entrance to the beach. He charges each customer the cost of a plain hot dog plus an additional cost for each toping. This is shown in the equation below.

What does the number 3.50 represent in the equation?
A)

the cost for one topping

B)

the cost of a hot dog with one topping

C)

the cost of one plain hot dog

D)

the number of toppings

31)

Jess owns a restaurant. She charges a set price for an entrée plus an additional charge for each side item. This is modeled by the equation below.

What does “y” represent in the equation?
A)

The cost for one entrée

B)

the number of sides a costumer can order

C)

the cost for a meal with one side

D)

the cost of a meal given a certain number of sides

32)

A graph of a linear equation is shown below.

Which equation describes the graph?
A)
B)
C)

y

D)

33)

y

y

A graph of a linear equation is shown below.
Which equation describes the graph?
A)

y

B)
C)
D)

34)

Which value is not in the range of the function graphed to the right?
A) 0

B) 3

35) Which graph shows y as a function of x?

C. 4

D. 5

Answer Key
1) D
2) B
3) D
4) A
5) D
6) B
7) B
8) D
9) C
10) B
11) A
12) C
13) D
14) B
15) A
16) A
17) B
18) D
19) B
20) A
21) B
22) B
23) C
24) B
25) B
26) A
27) C
28) D
29) C
30) C
31) D
32) A
33) D
34) B
35) B

Cite This Document

Related Documents

  • Algebra 1

    ...work load Do not procrastinate Carry matters through to conclusion – doubt about whether a client-lawyer relationship still exists should be clarified in writing. Rule 1.4 – Communication (a) A lawyer shall: (1) inform client of any decision/circumstance requiring his informed consent; (2) reasonably consult about means to get to cli...

    Read More
  • Algebra

    ...Cami Petrides Mrs. Babich Algebra Period 4 April 1, 2014 Extra Credit Project 12. When you flip a light switch, the light seems to come on almost immediately, giving the impression that the electrons in the wiring move very rapidly. Part A: In reality, the individual electrons in a wire move very slowly through wires. A typical spe...

    Read More
  • Algebra 1 Review Polynomials & Factoring

    ... III. Polynomials A. Exponents The expression bn is called a power or an exponential expression. This is read “b to the nth power” The b is the base, and the small raised symbol n is called the exponent. The exponent indicates the number of times the base occurs as a factor. Examples—Express ...

    Read More
  • Algebra 1

    ... Algebra 1 Schools in California now have higher expectations to make it necessary for students to take a Algebra 1 course in order to graduate from high school. This requirement issues that it will help students achieve higher expectations and great problem solving skills in future references. People like Mitchell Rosen a licensed f...

    Read More
  • Algebra 1

    ...Inequality Equation: 12x + 15y ≤ 3000 (1). 12x+ 15(0) 15y ≤ 3000 (2). 12(0) + 15y≤ 3000 12x ≤ 3000 15y≤ 3000 12x / 12 ≤ 3000/12 15y / 15 ≤ 3000/15 12x ≤ 250 15y≤200 The problem 46 on page 240 in the text book, Elementary and Intermediate Algebra asks that I evaluate an inequality equation that can satisfy the O...

    Read More
  • Pre Algebra Final Exam 1

    ...Score: ______ / ______ Name: ______________________________ Student Number: ______________________ 1. Elsie is making a quilt using quilt blocks like the one in the diagram.   a. How many lines of symmetry are there? Type your answer below. There are 4 line of symmetry. b. Does the quilt square have rotational symmetry? If so, what ...

    Read More
  • Algebra I Chapter Review

    ...Chapter Review 13–61 (Odds Only) on pp. 223–226 Solve each inequality. Graph your solutions. 13. w + 3 > 9 W + 3 – 3 > 9 – 3 W > 6 15. -4 < t + 8 -4 – 8 < t + 8 – 8 t > -12 17. 22.3 ≤ 13.7 + h 22.3 – 13.7 ≤ 13.7 – 13.7 + h h ≥ 8.6 19. You have at most $15.00 to spend. You want to buy a used CD that costs $4.25...

    Read More
  • ALGEBRA 1 PROPERTIES OF EXPONENTS

    ... Name of Property Example Explanation Zero Exponent Property x0 = 1 (x ≠ 0) Any number (except 0) with an exponent of 0 equals 1. Negative Exponent Property x−n = 1 xn (x ≠ 0) Any number raised to a negative power is equivalent to the reciprocal of the positive exponent of the number. Product of Powers Property xn•xm = xn+m (x ≠ ...

    Read More

Discover the Best Free Essays on StudyMode

Conquer writer's block once and for all.

High Quality Essays

Our library contains thousands of carefully selected free research papers and essays.

Popular Topics

No matter the topic you're researching, chances are we have it covered.