Quiz 1-4

Topics: United States Constitution, Federalism, United States Pages: 5 (866 words) Published: June 21, 2013
Test Submission: Quiz 1-4
User:
Course: POL-2241-XTIC 13/T4 (McDaniel)
Started: 3/28/13 11:49 PM
Submitted: 3/29/13 2:10 AM
Score: 97.5 out of 100 points

1. Of the nearly two hundred governments in the world, what is the estimate of the number of actual constitutional democracies? Answer:20

2. Direct democracy is best defined as
Answer:A system that allows citizens to vote directly for laws and policies.

3. At the time of the Founding, approximately ______ percent of non-Native American inhabitants of the thirteen states were of European ancestry. Answer:80

4. What is the most important check on majority rule in the United States? Answer: minority rights

5. According to the text, what is the main benefit of a constitutional government? Answer:The government is limited by the rule of law.

6. The Bill of Rights was designed to protect
Answer:liberty.

7. Recent polls reveal that more than three-fourths of Americans know the name of the current speaker of the House. Answer: False

8. Parliaments began in Europe as institutions for aristocrats. Answer: True

9. Constitutional democracies were often found throughout ancient Greece. Answer: False

10. According to the ancient Greeks, a citizen was
Answer:Anyone who was knowledgeable of and actively participated in government.

11. The Antifederalists argued that the powers of government should be limited by Answer:Both confining the powers of the federal government to certain narrowly defines areas and adding a bill of rights to the Constitution.

12. Who orchestrated the Boston Tea Party?
Answer:Samuel Adams

13. Under the original, unamended Constitution, the only person(s) elected directly by the people was/were Answer: Members of the House of Representatives.

14. Only one-third of the Senate is up for re-election during any single election year because the framers believed that Answer:This was the only way to protect the Senate against radical changes.

15. Which statement about government under the Articles of Confederation is false? Answer: Members of Congress had significant independence from their states.

16. During the Philadelphia Convention, in order to win concessions from large states, representatives from smaller states like Delaware threatened to Answer:Form alliances with foreign nations

17. The Articles of Confederation were adopted in
Answer:1777.

18. Procedures outlining how to amend the Constitution are found in Article Answer:V.

19. An important issue dividing Federalists and Antifederalists was the threat of tyranny, meaning Answer:All of the above

20. Compared with the Articles of Confederation, federalism under the Constitution has led to Answer:Greater centralization of power.

21. Chartering a bank is a ______ power, because both federal and state governments have the authority to do it. Answer:Concurrent

22. McCulloch v. Maryland gave Congress potentially expansive powers for regulating commercial activity. Answer: True

23. In a federal system a majority of governmental responsibilities are Answer: Shared by both state and federal authorities.

24. The principle of ______ grants the federal government the power to override any state or local law in one particular area of policy. Answer:Preemption

25. What was one effect of dual federalism during the early Republic? Answer:The national government was spared the task of making difficult policy decisions, such as the regulation of slavery, because the states did it themselves.

26. The New Deal of the 1930s signaled the rise of
Answer:A more active national government.

27. By the year 1932, ____________ percent of the U.S. workforce was unemployed. Answer:...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • quiz Essay
  • History Quiz 4 1 Essay
  • Quiz 1 (Ch. 1-4) Essay
  • Quiz 1 Essay
  • Pinnacle 1 to 4 Essay
  • Essay on fs 4 ep 1
  • Assignment 1 level 4 Essay
  • ECON 312 Week 1 Quiz Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free