Management Information System

Topics: Computer, Application software, Open source Pages: 6 (879 words) Published: August 28, 2013
Q1: What is data? Give example.

Ans1: Data is a collection of facts, such as values or measurements. It can be numbers, words, measurements, observations or even just descriptions of things. Example - Data can be qualitative or quantitative

Q2: What is information? Give example.

Ans2: Information is data that has been given meaning by way of relational connection.

Example - knowledge; facts; data; details

Q3: What is knowledge? Give example

Ans3: When information is packaged or used for understanding or doing something, it is known as knowledge.

Example - Specific information about something

Q4: What is IT? Give example

Ans4: Information Technology (IT) is the branch of engineering that deals with the use of computers to store, retrieve and transmit information. It refers to anything related to computing technology, such as networking, hardware, software, the Internet, or the people that work with these technologies.

Example - Maintaining email and maintenance of the computer

Q5: What is Information System? Give example

Ans5: Information system, is an integrated set of components for collecting, storing, and processing data and for delivering information, knowledge, and digital products.

Example – IT Solutions For Business

Q6: IT VS IS

Ans6: IT- Components
IS – Used Components

IT- Not decision making tools
IS – Decision making tools

IT – Helps in design and development of IS
IS – Guided by policy and procedure

IT – Deals with latest technology
IS – Deals with data

IT – Not used various model
IS – Used various model

IT examples – Hardware, Software
IS examples – Used hardware and software in decision making

Q7: Function of MIS?

Ans7: Collecting information from lower level.
Process information
Preparation of report
Helps in decision making
Achieve competitive level
Developing core competency
Identifying problem core

Q8: Benefits of MIS?

Ans8:
• Improves personal efficiency
• Facilitates interpersonal communication
• Promotes learning or training
• Increases organizational control
• Generates new evidence in support of a decision
• Creates a competitive advantage over competition
• Encourages exploration and discovery on the part of the decision maker • Reveals new approaches to thinking about the problem space • Helps automate the Managerial processes

Q9: Level or types of information system (TPS, DSS, MIS, ESS)

Ans9: ESS – Top level
MIS/DSS – Middle level Manager
TPS – Data Worker

Q10: What is Enterprise System? Give example.

Ans10: Enterprise systems (ES) are large-scale application software packages that support business processes, information flows, reporting, and data analytics in complex organizations.

Example - customer relationship management software

Q11: What is E- Business? Give example

Ans11: Total business process done through online.

Example - Amazon.com

Q12: What is E-Commerce: Give example

Ans12: Buying and selling by electronic means (internet, mobile or tv)

Example - Shopflick

Q13: MIS VS DSS

Ans13: MIS – Routine activity
DSS- Problem solving

MIS – Exceptional report
DSS – Unexpected problem handling

MIS – Extract data from database
DSS – Collect data from different sources

MIS – Provide competitive advantages.
DSS – Help to survive

MIS – Semi-Structure
DSS – Un-Structure

MIS – Manage and monitor database
DSS - Not manage and monitor database

Q14: What is Supply chain management? Give example

Ans14: In supply chain management all parties manufacturer, distributor, retailer and wholesaler are involved to satisfy the ultimate customer.

Example - Wal-Mart

Q15: What is Customer Relation management? Give example

Ans15: The process by which you can satisfy your customers by warranty or post sail service.

Example -...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Management Information Systems Essay
  • Management Information Systems in Restaurants Essay
  • information system Essay
  • Information System Essay
  • Management Information Systems Essay
  • Management Information Systems in Applebee's & Dominos Pizza Essay
  • Internal Control: Management Information System (Mis) Essay
  • Ford Information System Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free