Endocrine System Chap 18

Topics: Hypothalamus, Endocrine system, Hormone Pages: 29 (5544 words) Published: October 26, 2014

Package Title: Testbank
Course Title: pap13
Chapter Number: 18

Question type: Multiple Choice

1) Which of the following is NOT a function of a hormone?

Regulates chemical composition and volume of the internal environment Regulates metabolism
Regulates glandular secretions
Produces electrolytes
Controls growth and development

Answer: d

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: 18.1 Compare control of body functions by the nervous system and endocrine system. Section Reference 1: 18.1 Comparison of Control by the Nervous and Endocrine Systems

2) When a hormone is present in excessive levels, the number of target-cell receptors may decrease. This is called
receptor recognition.
sensory adaptation.
paracrine regulation.
up-regulation.
down-regulation.

Answer: e

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: 18.3 Compare the classes of hormones and describe how they interact with target-cell receptors. Learning Objective 2: 18.3.1 Describe how hormones interact with target-cell receptors. Section Reference 1: 18.3 Hormone Activity

3) A type of hormone that acts on neighboring cells without entering the bloodstream. Local hormone
Paracrine
Autocrine
Circulating hormone

1 only
2 only
3 only
4 only
Both 1 and 2

Answer: e

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: 18.3 Compare the classes of hormones and describe how they interact with target-cell receptors. Learning Objective 2: 18.3.1 Describe how hormones interact with target-cell receptors. Section Reference 1: 18.3 Hormone Activity

4) Which of the following are a group of lipid-soluble hormones derived from cholesterol?
a) Steroids
Thyroid hormones
Nitric oxide
Amine hormones
Peptide hormones

Answer: a

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: 18.3 Compare the classes of hormones and describe how they interact with target-cell receptors. Learning Objective 2: 18.3.2 Compare the two chemical classes of hormones based on their solubility. Section Reference 1: 18.3 Hormone Activity

5) Which of the following is an eicosanoid?
Prostaglandin
Leukotriene
Glycoprotein

1 only
2 only
3 only
Both 1and 2
All of these choices

Answer: d

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: 18.3 Compare the classes of hormones and describe how they interact with target-cell receptors. Learning Objective 2: 18.3.2 Compare the two chemical classes of hormones based on their solubility. Section Reference 1: 18.3 Hormone Activity

6) Which of the following statements correctly compares water-soluble hormones with lipidsoluble hormones?
Both types of hormone are carried in the blood attached to a carrier protein. Both types of hormone almost always stimulate increases in mRNA transcription. Only water-soluble hormones use second messengers.

Only water-soluble hormones require a receptor.
Lipid-soluble hormones are not found in the bloodstream.

Answer: c

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: 18.4 Describe the two general mechanisms of hormone action. Section Reference 1: 18.4 Mechanisms of Hormone Action

7) When one hormone opposes the action of another hormone, it is called a(n) synergistic effect.
permissive effect.
antagonistic effect.
circulating effect.
local effect.

Answer: c

Difficulty: Easy
Learning Objective 1: 18.4 Describe the two general mechanisms of hormone action. Section Reference 1: 18.4 Mechanisms of Hormone Action

8) Which of the following is NOT a common method of stimulating hormone secretion from an endocrine cell?
Signals from the nervous system
Chemical changes in the blood
Mechanical stretching of the endocrine cell
Releasing hormones.
Both Signals from the nervous system and Chemical changes in the blood
Answer: c

Difficulty: Medium
Learning Objective 1: 18.5 Describe the mechanisms of control on hormone secretion....
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Endocrine System Essay
  • endocrine system Essay
  • Endocrine System Essay
  • Endocrine System Essay
  • Brief Summary of the Endocrine System Essay
  • Essay about The Endocrine System
  • The Endocrine System Essay
  • The Endocrine System Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free