A&P Study Guide

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 47
  • Published : March 25, 2013
Open Document
Text Preview
CHAPTER 6- The Skeletal System: Bone Tissue
 
Choose the single best answer to each of the following questions.  
1) All of the following tissues are found in bones EXCEPT:
 
A) muscle tissue
B) bone
C) dense connective tissue
D) adipose tissue
E) nervous tissue
 
Answer: A
Reference: Page 172, Introduction
Level of Difficulty: Medium
 
 
2) The components of the skeletal system are the
 
A) bones
B) cartilages associated with bones
C) tendons
D) A and B are correct.
E) A, B and C are correct.
 
Answer:  D
Reference: Page 172, Introduction
Level of Difficulty: Easy
 
 
3) The skeleton does all of the following EXCEPT:
 
A) supports soft tissues.
B) provides attachment points for tendons of skeletal muscles. C) enclose and protect the brain and spinal cord.
D) store minerals, especially calcium and phosphorous.
E) initiate movement.
 
Answer: E
Reference: Page 172, Functions of Bone and the Skeletal System Level of Difficulty: Medium
 
 
 
 
 
4) What is the relationship between the skeletal system and the blood?  
A) The bones make red blood cells.
B) Some bones house hemopoietic tissue that makes blood cells. C) Bones recycle damaged blood cells.
D) A and B are correct.
E) A, B and C are correct.
 
Answer: D
Reference: Page 172, Functions of Bone and the Skeletal System Level of Difficulty: Medium
 
 
5) What is found at the ends of long bones?
 
A) articular cartilage
B) epiphyses
C) metaphases
D) A and B are correct.
E) B and C are correct.
 
Answer: D
Reference: Page 172, Structure of Bone
Level of Difficulty: Medium
 
 
6) Which of the following is the membrane that lines the medullary cavity of a long bone?  
A) diaphysis
B) periosteum
C) endosteum
D) metaphysis
E) epiphysis
 
Answer: C
Reference: Page 172, Structure of Bone
Level of Difficulty: Medium
 
 
7) Which of the following is true of bone histology?
 
A) The primary mineral salt in bone tissue is collagen.
B) The connective tissue matrix of bone is only about 50% crystallized mineral salts. C) The primary fiber in bone tissue is calcium phosphate.
D) Calcification of the bone tissue is initiated by osteoclasts. E) The crystallized mineral salts of bone provide its flexibility Answer: B
Reference: Page 173, Histology of Bone Tissue
Level of Difficulty: Medium
 
 
8) Which of the following cells would be expected to be most active in replacing bone matrix lost due to an injury?  
A) osteoblasts
B) osteoclasts
C) osteocytes
D) Both A and C are correct.
E) Both B and C are correct.
 
Answer: A
Reference: Page 173, Histology of Bone Tissue
Level of Difficulty: Medium
 
 
9) Compact bone
 
A) contains many spaces.
B) is found primarily in the epiphyses of long bones.
C) succumbs to stresses caused by weight and movement.
D) is arranged in units called osteons (Haversian systems).
E) is avascular.
 
Answer: D
Reference: Page 173, Histology of Bone Tissue
Level of Difficulty: Medium
 
 
10) All of the following are associated with compact bone EXCEPT:  
A) canaliculi
B) osteocytes
C) trabeculae
D) concentric lamellae
E) perforating and central canals
 
Answer: C
Reference: Page 173, Histology of Bone Tissue
Level of Difficulty: Medium
 
 
11) Which structures allow communication between blood vessels and nerves in the periosteum and endosteum?  
A) canaliculi
B) perforating (Volkmann’s) canals
C) central (Haversian) canals
D) gap junctions
E) All of these are correct.
 
Answer: B
Reference: Page 173, Histology of Bone Tissue
Level of Difficulty: Medium
 
 
12) The alignment of osteons in compact bone
 
A) is perpendicular to the axis of a long bone.
B) is static (unchanging) after birth.
C) is unaffected by fractures.
D) is the result of the alignment of the canaliculi.
E) is along lines of physical stress on a long bone.
 
Answer: E
Reference: Page 173, Histology of Bone Tissue
Level of Difficulty: Medium
 
 
13) Spongy...
tracking img