What I Want to Become in Future

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 660
  • Published : August 16, 2012
Open Document
Text Preview
1. The property of metals by which they can be beaten in to thin sheets is called- a. malleability
b. Ductility
c. conduction
d. Expansion
Ans . 1. (a)
2. Which one of the following is metal?
a. C
b. N
c. Na
d. O
Ans . 2. (c)
3. Which one of the following is non metal?
a. Zn
b. Al
c. Fe
d. N
Ans . 3. (d)
4. All materials shown property of malleability expect
a. Iron
b. Graphite
c. Aluminium
d. Silver
Ans . 4. (b)
5. Which one of the following is a good conductor of electricity? a. Iron
b. Plastic
c. Wood
d. Glass
Ans . 5. (a)
6. The property of metal by which it can be drawn into wires is called a. Conductivity
b. malleability
c. Ductility
d. Decorating
Ans . 6. (c)
7. The metals that produce ringing sounds, are said to be-
a. malleable
b. sonorous
c. Lustrous
d. hard
Ans . 7. (b)
8. Which metal is found in liquid state t room temperature?
a. Fe
b. Zn
c. Hg
d. Al
Ans . 8. (c)
9. The solution of ash of magnesium ribbon is-
a. Acidic
b. Basic
c. Neutral
d. All of these
Ans . 9. (b)
10. What is the product when sulphur reacts with oxygen?
a. Sulphuric acid
b. Sulphur trioxide
c. Sulphurous acid
d. Sulphur dioxide
Ans . 10. (d)
11. When sulphur dioxide is dissolve in water then-
a. Sulphur is formed
b. Sulphur trioxide is formed
c. Sulphuric acid is formed
d. Sulphurous acid is formed.
Ans . 11. (c)
12. What is the chemical formula of sulphurous acid-
a. H2SO4
b. SO2
c. SO3
d. H2SO3
Ans . 12. (d)
13. The sulphuric acid turns blue litmus paper into-
a. Red
b. Green
c. Yellow
d. Dark blue
Ans . 13. (a)
14. Oxides of non metals are _______ in nature
a. Basic
b. Acidic
c. Neutral
d. All of these
Ans . 14. (b)
15. Sodium metal is stored in-
a. Water
b. Alcohol
c. Kerosene
d. Ether
Ans . 15. (c)
16. Which one of the following metal reacts vigorously with oxygen and water? a. Sodium
b. Potassium
c. Calcium
d. Magnesium
Ans . 16. (a)
17. Which metal is present in Calcium Hydroxide?
a. C
b. O
c. Ca
d. H
Ans . 17. (c)
18. Which non-metal catches fire if the exposed to air
a. Sodium
b. Phosphorous
c. Calcium
d. Uranium
Ans . 18. (b)
19. What is the chemical formula of copper sulphate?
a. CuSO4
b. CuCO3
c. CuCl2
d. CuO
Ans . 19. (b)
20. Which gas are produced when metal react with acids
a. Oxygen
b. Nitrogen
c. Hydrogen
d. Carbon dioxide
Ans . 20 (c)
21. Which one of the following does not react with acids?
a. Cu
b. Ni
c. Cr
d. O
Ans . 21. (d)
22. Which one of the following gas burns with the “pop” sound? a. Oxygen
b. Hydrogen
c. Chlorine
d. Hydrogen sulphide
Ans . 22. (b)
23. Which of the following can be beaten in to thin sheets?
a. Zinc
b.Phosphorus
c. Sulphur
d. Oxygen
Ans . 23. (a)
24. Which of the following statements are correct?
a. All metals are ductile
b All non metals are ductile
c Generally metals are ductile
d.some metals are ductile
Ans . 24. (c)
25. What happens when dilute sulphuric acid is poured on a copper plate? a. Copper sulphate formed
b. Zinc sulphate formed
c. Copper chloride formed
d. Zinc sulphate formed.
Ans . 25. (a)
26. On burning metals react with oxygen to produce-
a. Metal hydroxide
b. Metal chloride
c. Metal oxide
d. Metal sulphate
Ans . 26. (c)
27. Which gas produced by piece of burning charcoal?
a. CO2
b. CO
c. H2S
d. O2
Ans . 27. (b)
28. Which non metal is essential for our life and inhale during breathing? a. H
b. O
c. C
d. N
Ans . 28. (b)
29. Non metals used in-
a. Aeroplanes
b. making machinery
c. Water boilers
d. Fertilisers
Ans . 29. (d)
30. Which one of the following is applied on wounds as an antiseptic? a. Metals
b. Non metals
c. Metalloids
d. All of these
Ans . 30. (b)
31. Which metal is found in plants?
a. Fe
b. Cr
c. Mg
d.CO
Ans . 31. (c)
32. Copper sulphate (CuSO4) possesses
a. Red colour
b. Blue colour
c. Green colour
d. Yellow colour
Ans . 32. (b)
33. Which one of the following are very reactive non metals
a....
tracking img