Week 2 Test Brain Response of Behavior

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 228
  • Published : February 8, 2013
Open Document
Text Preview
Week 2- Test
Brain Response of Behavior

Fill in the Blank & Multiple Choice- 2.5 pts each

Name:

(1). _________ focuses on the study of the brain and the nervous system.

Answer:_ neuroscience_____

(2). _______ vary widely in size and shape but are the smallest unit of the nervous system.

Answer:___ Neurons___

(3). _____________make neurons different than other cells.

Answer:____dendrites________________

(4). The ______________is a tiny space between the axon terminals of one neuron and the dendrites of another neuron.

Answer:__ terminal button, or synaptic knob

(5). ____________are brain chemicals released into the brain that can have different effects on our body.

Answer:____ neurotransmitters __

(6). The brain and the spinal cord make up the:
a. Peripheral Nervous System
b. Central Nervous System
c. Autonomic Nervous System
d. Somatic Nervous System

Answer:________c_____

(7). The ________________consists of nerves that connect the brain and spinal cord to every other part of the body.

Answer:__ peripheral nervous system _______

(8). The Somatic Nervous System transmits information regarding _________and ___________.
a. body movements
b. external environment
c. both a & B
d. none of the above

Answer:_C__________

(9). The ________________transmits information to and from the internal organs and glands.

a.Autonomic Nervous System
b.Central Nervous System
c.Somatic Nervous System
d.Peripheral Nervous System

Answer:____A________

(10). The _______________is located in the Central Core and regulates breathing, heart rate, and blood pressure.

Answer:__ medulla ___________

(11). The ______________processes thought, vision, language, memory, and emotions.

a.Central Core
b.Limbic System
c.Primary Motor Cortex
d.Cerebral Cortex

Answer:___D_______

(12). The occipital lobe receives and processes ______________ information.

Answer:____visual___________

(13). The _____________ is the structure in the hindbrain that controls reflexes and coordinates certain body movements.

Answer:___Cerebellum_________

(14). This region is between the hindbrain and the forebrain and is important for hearing and sight:

a.Cerebellum
b.Thalamus
c.Hypothalamus
d.Midbrain

Answer:__d__________

(15). This part of the brain is located in the Limbic System and is involved in the formation of new memories:

a.Thalamus
b.Cerebellum
c.Hippocampus
d.Hypothalamus

Answer:_____c______

(16). The frontal lobe is responsible for:

a.Concentration
b.Complex Problem Solving
c.Goal Directed Behavior
d.All of the above

Answer:__d____________

(17). The temporal lobe is responsible for:

a.Visual/Spatial abilities
b.Complex Problem Solving
c.Emotion and Motivation
d.Receiving Sensory Information

Answer:____c___________

(18). The ______________ Part of the cerebral cortex that receives sensory information from throughout the body.
Answer:_____ parietal lobe _____________

(19). The _______________is only fully developed in mammals.

Answer:_____ limbic system __

(20) The __________________is the connection between the left and right hemispheres

Answer:____ corpus callosum _____

(21). The ______________typically superior at nonverbal, visual, and spatial tasks.

Answer:___right hemisphere______________

(22). The ___________ and ___________ areas are involved in production of speech and our ability to understand spoken or written language.

Answer:__Broca, Wernicke’s ________________

(23). _________is often referred to as the communications superhighway that connects our brain to the rest of the body.

A.Right Hemisphere
B.Cerebral Cortex
C.Corpus Callosum
D.Spinal Cord

Answer:_____d_____________

(24). ____________Neurons that carry messages from sense organs to the spinal cord or brain.
Answer:_____ efferent neurons ___

(25)....
tracking img