This Is a Essay About Penicilline.

Pages: 2 (454 words) Published: December 1, 2010
Ne fillim te shek.20, vdekja neper spitale ishte jashte normales per shkak te infeksioneve te plageve te ndryshme.Bakteriet qe futeshin ne plage duke e infektuar gjakun, conin ne vdekje.Ajo cka duhej ishte nje antiseptic qe mund te merrej nga brenda dhe pastaj te shkaterronte bakteriet qe kishin pushtuar trupin. Ishte deshira per te gjetur nje antiseptic te brendshme qe coi doktorin skocez Alexander Fleming ne punen e tij pionere ne Londer ne fillim te viteve ’20.Ne 1921, zbuloi nje enzyme me efekte te antibiotikut, e cila gjendet tek peshtyma, lotet, djersa etj. Kjo enzyme quhet lisozima, e cila ka veti shume te mira antimikrobiane, ne menyre te vecante kundra baktereve jo patogjene.Shtate vjet me vone, duke punuar me pllaka pietri ku kishte kultivuar stafilokok, rastesisht, njera prej tyre pllakave ndotet me nje myk jeshil te quajtur Penicillium notatum. Kur e vuri pllaken ne mikroskop vuri re nje dukuri te habitshme. Ne nje zone perimetrike afer mykut nuk ishte zhvilluar asnje bakterie. Interpretimi ishte gjenial. Ky lloj myku vret bakteriet. Pas testimeve te mevonshme, Flemingu ishte ne gjendje te izolonte bazen e mykut, qe e quajti Peniciline.Penicilina paraqiste veti te fuqishme antibakteriale.Ky zbulim I madh shkaterroi semundje te rrezikshme si gonorrean, meningitin, dipterin dhe pneumonin bakteriale.Dhe gjeja me e mire , ajo nuk ishte aspak helmuese per njerezit. Komuniteti mjekesor reagoi ftohte ndaj ketij zbulimi te ri.Ata ishin te bindur, qe pasi bakteria ishte futur ne organizem nuk mund te behej asgje.Penicilina u pa si nje ngjarje jo e madhe. Viktimat e medha gjate Luftes se ll Boterore coi dy kerkues, Howard Florey dhe Ernest Chain, ne rishikimin e punes se Flemingut me Penicilinen.Ata arriten qe te prodhonin te paster lisozimen, enzimen me veti antibiotike, qe lufton me shume efikasitet bakteret jo patogjene.11 vjet pasi ishte zbuluar nga Fleming, Florey dhe Chain prodhuan ne sasi dhe me pastertine e duhur penicilinen e pare me perdorim tek...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • This essay is about whistleblowers.
  • essay About a boy
  • This is an outline of an essay about dyslexia.
  • In The Introductory Paragraph To This Essay About Essays
  • This is an essay about Music.
  • this is not an essay
  • This essay is about evolution, how why and when.
  • This essay is about the pros and cons of teen sex

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free