The Nervous System

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 89
  • Published : April 18, 2013
Open Document
Text Preview
Chapter 35 Nervous System

MULTIPLE CHOICE

1.The basic types of tissue in the human body are
a.|cell, organ, and organ system.|
b.|sight, smell, and hearing.|
c.|thyroid, trachea, adenoid, and bronchus.|
d.|muscle, nervous, connective, and epithelial.|

ANS:DDIF:AREF:p. 894OBJ:35.1.1

2.Which system regulates and controls growth, development, and metabolism? a.|endocrine system|c.|integumentary system|
b.|lymphatic system|d.|skeletal system|

ANS:ADIF:EREF:p. 893OBJ:35.1.1
STO:12.A.4.b

3.The levels of organization in the body include
a.|endocrine, respiratory, digestive, and nervous.|
b.|cells, tissues, organs, and organ systems.|
c.|cells, tissues, and functions.|
d.|lymphatic, respiratory, and circulatory.|

ANS:BDIF:AREF:p. 891OBJ:35.1.1

4.How many organ systems make up the human body?
a.|4|c.|8|
b.|5|d.|11|

ANS:DDIF:BREF:p. 891OBJ:35.1.1

5.A group of similar cells that perform a single function is called a(an) a.|nerve.|c.|tissue.|
b.|organ.|d.|organ system.|

ANS:CDIF:BREF:p. 891OBJ:35.1.1

6.Which type of tissue lines your internal organs?
a.|epithelial|c.|nerve|
b.|connective|d.|muscle|

ANS:ADIF:BREF:p. 894OBJ:35.1.1

7.Which type of tissue enables a person’s fingers to move as he or she plays the piano? a.|epithelial|c.|nerve|
b.|connective|d.|muscle|

ANS:DDIF:EREF:p. 894OBJ:35.1.1

8.Which type of tissue provides support for the body?
a.|epithelial|c.|nerve|
b.|connective|d.|muscle|

ANS:BDIF:BREF:p. 894OBJ:35.1.1

9.The process by which organ systems maintain relatively constant internal conditions is called a.|circulation.|c.|homeostasis.|
b.|organization.|d.|teamwork.|

ANS:CDIF:BREF:p. 895OBJ:35.1.2

10.Which process enables the body to maintain a stable temperature? a.|heating|c.|feedback inhibition|
b.|circulation|d.|cellular activity|

ANS:CDIF:AREF:p. 895OBJ:35.1.2

11.The level of chemicals in the body that speed up cellular activity is regulated by a.|action potential.|c.|the sympathetic nervous system.|
b.|feedback inhibition.|d.|the parasympathetic nervous system.|

ANS:BDIF:EREF:p. 895OBJ:35.1.2

12.Which system coordinates the body’s response to changes in its internal and external environment? a.|lymphatic system|c.|excretory system|
b.|nervous system|d.|reproductive system|

ANS:BDIF:BREF:p. 892, p. 897
OBJ:35.2.1STO:12.A.4.b

13.Neurons are classified by the
a.|direction in which they carry impulses.|
b.|amount of metabolic activity that takes place.|
c.|number of dendrites that branch out.|
d.|number of impulses that they carry.|

ANS:ADIF:EREF:p. 897OBJ:35.2.1

14.What is the smallest structural and functional unit of the nervous system? a.|nerve|c.|organ|
b.|neuron|d.|tissue|

ANS:BDIF:AREF:p. 897OBJ:35.2.1

15.What begins when a neuron is stimulated by another neuron or by the environment? a.|a threshold|c.|an impulse|
b.|an action potential|d.|a dendrite|

ANS:CDIF:BREF:p. 899OBJ:35.2.2

16.What is the function of neurotransmitters?
a.|to transmit nerve impulses through dendrites|
b.|to stimulate the production of epinephrine|
c.|to transmit nerve impulses across synapses|
d.|none of the above|

ANS:CDIF:AREF:p. 900OBJ:35.2.2

17.For a neuron to reach an action potential, it must
a.|release electrons.|
b.|absorb calcium.|
c.|reverse the electrical charge across the cell membrane.|
d.|take in sodium ions.|

ANS:CDIF:EREF:p. 899OBJ:35.2.2

Figure 35–1

18.Refer to Figure 35–1. The cell body of a neuron collects information from which structure? a.|A|c.|C|
b.|B|d.|E|

ANS:ADIF:EREF:p. 897, p. 898
OBJ:35.2.2

19.When an impulse reaches the end of a neuron, it triggers the release of a.|neurotransmitters.|c.|dendrites.|
b.|sodium ions.|d.|receptors.|

ANS:ADIF:A...
tracking img