Study Guyide

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 262
  • Published : May 2, 2013
Open Document
Text Preview
Biology: Concepts and Connections, 6e (Campbell)
Chapter 9

Patterns of Inheritance

Multiple-Choice Questions

1) Which of the following statements regarding domestic dogs is false? A) Dogs originated in East Asia.
B) Dogs of different breeds can be identified through genetic analysis. C) Shar-pei and Akita are genetically very similar to the wolf. D) All dogs are descended from wolves.
E) Humans have bred dogs for thousands of years.

Answer: D
Topic: Opening Essay
Skill: Factual Recall

2) Which of the following statements best represents the theory of pangenesis developed by Hippocrates? A) Pregnancy is a spontaneous event, and the characteristics of the offspring are determined by the gods. B) Particles called pangenes, which originate in each part of an organism's body, collect in the sperm or eggs and are passed on to the next generation.

C) Offspring inherit the traits of either the mother or the father, but not both. D) Fertilization of plants is dependent on an animal.
E) Heritable traits are influenced by the environment and the behaviors of the parents.

Answer: B
Topic: 9.1
Skill: Conceptual Understanding

3) Which of the following statements regarding hypotheses about inheritance is false? A) The theory of pangenesis incorrectly suggests that reproductive cells receive particles from somatic cells. B) Contrary to the theory of pangenesis, somatic cells do not influence eggs or sperm. C) The blending hypothesis does not explain how traits that disappear in one generation can reappear in later generations.

D) The blending hypothesis suggests that all of the traits of the offspring come from either the mother or the father. E) Aristotle suggested that inheritance is the potential to produce body features.

Answer: D
Topic: 9.1
Skill: Conceptual Understanding

4) Mendel conducted his most memorable experiments on
A) peas.
B) roses.
C) guinea pigs.
D) fruit flies.
E) clones.

Answer: A
Topic: 9.2
Skill: Factual Recall

5) Varieties of plants in which self-fertilization produces offspring that are identical to the parents are referred to as A) hybrids.
B) the F2 generation.
C) monohybrid crosses.
D) independent crosses.
E) true-breeding.

Answer: E
Topic: 9.2
Skill: Conceptual Understanding

6) Which of the following statements regarding cross-breeding and hybridization is false? A) The offspring of two different varieties are called hybrids. B) Hybridization is also called a cross.
C) The parental plants of a cross are the P generation.
D) The hybrid offspring of a cross are the P1 generation.
E) The hybrid offspring of an F1 cross are the F2 generation.

Answer: D
Topic: 9.2
Skill: Factual Recall

7) A monohybrid cross is
A) the second generation of a self-fertilized plant.
B) a breeding experiment in which the parental varieties have only one trait in common. C) a breeding experiment in which the parental varieties differ in only one character. D) a triploid plant that results from breeding two very different plants. E) a breeding experiment in which the parental varieties have only one prominent trait.

Answer: C
Topic: 9.3
Skill: Conceptual Understanding

8) Which of the following statements regarding genotypes and phenotypes is false? A) The genetic makeup of an organism constitutes its genotype. B) An organism with two different alleles for a single trait is said to be heterozygous for that trait. C) Alleles are alternate forms of a gene.

D) An allele that is fully expressed is referred to as recessive. E) The expressed physical traits of an organism are called its phenotype.

Answer: D
Topic: 9.3
Skill: Factual Recall

9) Research since Mendel's time has established that the law of the segregation of genes during gamete formation A) applies to all forms of life.
B) applies to all sexually reproducing organisms.
C) applies to all asexually reproducing organisms.
D) applies only...
tracking img