Seni

Pages: 4 (896 words) Published: February 11, 2011
Soalan 2.
a)Pendahuluan
Batik merupakan satu bidang kraftangan yang unggul di Malaysia. Ia berkembang sejak abad ke 15 Masihi lagi Kini industri batik Malaysia sedang berkembang dengan pesatnya. Malaysia terkenal dengan penghasilan batik yang cantik dan bermutu tinggi. Penduduk di negara kita menggunakan batik secara meluas. Batik digunakan untuk membuat baju, kain sarung atau batik lepas. Sebagai contoh, pakaian seragam pramugari kapal terbang MAS dibuat daripada batik. Batik juga digunakan dalam majlis-majlis formal dan majlis keramaian. Selain dibuat pakaian, batik juga digunakan sebagai hiasan seperti alas meja, cadar, sarung kusyen, tudung kepala, alas televisyen dan lain-lain lagi. Batik boleh dibeli dengan harga yang murah dan berpatutan. Batik begitu digemari pelancong-pelancong asing kerana coraknya yang menarik dan unik. Ia sering dijadikan buah tangan untuk dibawa pulang ke negara masing-masing.

Batik terhasil melalui penggunaan teknik Resis diatas kain . Ada berbagai jenis kain yang digunakan dalam proses membuat batik seperti kain cotton poplin, cotton cambric, rayon/fuji dan cotton Lawn Kima. Diantara bahan yang digunakan pula ialah kain putih, lilin dan campuran damar, warna batik, serbuk soda, sodium silikat,canting, berus lembut dan pemidang kayu untuk menegangkan kain. Di antara contoh corak pada batik ialah :

Berikut merupakan proses ataupun langkah-langkah untuk menghasilkan batik:

Langkah 1

1.Kain putih yang telah dipotong mengikut saiz yang dikehendaki diregangkan menggunakan stapler untuk menegangkan dan meluruskan kain.

Langkah 2.

2.Lukis lakaran corak yang dikehendaki dengan pensel pada permukaan kain tersebut.

Langkah 3

3.Panaskan campuran lilin dengan damar (nisbah 60 lilin dan 40 damar) di dalam periuk dengan api yang perlahan.

Langkah 4.

4.Gunakan pen canting untuk menceduk lilin cair dan alirkan pada corak yang telah dilakarkan tadi. Untuk memastikan lilin...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Seni Visual Essay
  • Apresiasi Seni the Last Supper Essay
  • Kajian Estetika Terapan Pada Karya Seni Rupa "The Way Out: Suicidal Ideation" Essay
  • mak kau sexy Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free