Sejarah Tingkatan 2

Pages: 50 (12980 words) Published: March 24, 2011
MATA PELAJARAN SEJARAH
TINGKATAN 2

BAB 1:KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH

1. Pertapakan Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) di Pulau Pinang Pulau Pinang merupakan sebahagian daripada Kedah.(pusat maritim). SHTi tidak dapat menguasai Kedah kerana Kedah adalah di bawah naungan Siam. Punca SHTI mahukan Pulau Pinang :

1. Kedudukan strategik laluan perdagangan Timur Barat 2. Pusat pengumpulan barang dagangan
i. Pusat pengumpulan Barang – Teh dari Cina manakala Cina memerlukan emas, perak, bijih Timah dan lada hitam. ii. Pelabuhan persinggahan – Pulau Pinang dapat menyediakan keperluan bekalan air, makanan dan membaiki kapal iii. Pelabuhan terlindung daripada angina monsoon iv. Pengkalan tentera – Berlaku persaingan antara British dengan Perancis.Pulau Pinang sesuai untuk mempertahankan pertempatannya di India daripada serangan Perancis. 2. Peristiwa sebelum Pulau Pinang diambil alih SHTI.

i.Perebutan kuasa antara pembesar
Punca Sultan Muhammad Jiwa melantik Tunku Abdullah menjadi Raja Muda Kedah. (bukan anak gahara).Pembesar tidak setuju. Dan meminta bantuan Bugis iaitu Raja Haji menyerang Kuala Kedah dan Alor Setar.. Sultan Muhammad berundur ke Kangar. Sultan Muhammad Jiwa meminta bantuan Firmaa Jourdain Sullivan and de Sauza. Francis Light telah berunding dan dibenarkan berniaga di Kuala Kedah dengan syarat membantu menentang bugis tetapi membatalkan kemudian kerana mereka enggan memberi bantuan menentang Bugis. ii. Ancaman Siam.

Kedah menghentikan hantar bunga emas kepada Siam semasa Siam berperang dengan Burma, tetapi apabila Siam menang , mereka telah menuntut Kedah menghantar bunga emnas, wang dan tenaga manusia ke Siam.Ini telah mengugat kedaulatan Kedah. Sultan Abdullah yang memerintah pada masa itu, terpaksa meinta bantuan ketenteraan kepada SHTI dengan syarat membantu kedah daripada ancaman Siam. IiiDasar monopoli Belanda boleh menjejas kepentingan British di Pulau Pinang. Kesannya ; Francis Light telah menandatangani perjanjian Inggeris Kedah 1786.dengan syarat bantuan tentera diberi kepada Kedah apabila diperlukan.

Syarat perjanjian :
i. SHTI membantu Kedah sekiranya Kedah diserang oleh musuh. ii. SHTI tidak boleh melindungi musuh Kedah
iii. SHTI akan membayar sebanyak 30 000 dolar Sepanyol etahun kepada Sultan KEdah sebagai pampas an. Hasilnya : 11 OGOS 1786 upacara menaikkan bendera Union Jack. Pulau Pinang diberi nama Prince of Wales Island. Petempatan mereka dinamakan Georgetown sempena nama Raja England King George 111. Setelah SHTI menguasai PulauPinang, mereka telah mungkir janji kerana tidak membantu Kedah sewaktu diserang Siam.SHTI beranggapan mereka tidak terlibat dengan perjanjian dan juga ingin menjaga kepentingan perdagangan dengan Siam 1791 Sultan Abdullah hendak menyerang Pulau Pinang melalui Seberang Perai tetapi tewas. Kesan ; Berlaku perjanjian Persahabatan dan Keamanan Inggeris-Kedah pada 1 MEI 1791 Hasil perjanjian Pulau Pinang kekal di bawah SHTI, 6000 dolar Sepanyol diberi kepada Sultan Abdullah setiap tahun dan George Leith dilantik sebagai Gabenor Pulau Pinang pertama, SHTI memerlukan juga sebrang Perai sebagai benteng pertahanan, dan juga untuk keperluan makanan kepada Pulau Pinang. Adakah perjanjian dengan Sultan Dziauddin iaiitu perjanjian Persahabatan dan Perikatan 1800.Seberang Perai dikenali sebagai Province Wellesly. Janji SHTI umpama menanam tebu di tepi bibir kerana bantuan yang diharapkan tidak diberi pun..Akhirnya Siam telah menewaskan Kedah pada tahun 1821. Perjanjian Burney ditandatangani pada Jun 1826 antara Rama 111 dengan Henry Burney dan dikenali sebagai Perjanjian Burney. Syarat Perjanjian;...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Sejarah Essay
  • 2 Essay
  • Algebra 2 Essay
  • Sejarah Magnum Essay
  • Essay about Filsafat Sejarah
  • unit 2 Essay
  • nvq 2 Essay
  • Essay on 2

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free