Sejarah Badminton

Pages: 10 (2544 words) Published: August 26, 2010
Sejarah Badminton

Badminton telah diperkenalkan pada zaman silam; sukan ini mula dimainkan di Yunani silam dan Mesir. Di Jepun, sukan berkaitan iaitu Hanetsuki telah dimainkan seawal abad ke-16. Di kawasan barat, badminton muncul daripada sebuah sukan yang dipanggil battledore and shuttlecock, yang mana dua atau lebih pemain memukul bulu tangkis di udara menggunakan raket kecil. Sukan ini dikenali sebagai "Poona" di India semasa abad ke-18, dan pegawai tentera British mengaplikasikan versi India semasa kembali ke England pada 1860an, yang mana ia dimainkan di rumah kediaman kebangsaan seperti kediaman kelas atasan. Isaac Spratt, penjual anak patung London, menerbitkan sebuah risalah iaitu, "Badminton Battledore - a new game" pada 1860, tetapi malangnya tiada cetakan dilakukan.

Sukan baru ini diperkenalkan pada 1873 di Badminton House, Gloucestershire, yang dimiliki oleh Duke of Beaufort. Pada waktu itu, sukan itu merujuk kepada "The Game of Badminton," dan, nama rasmi sukan ini kemudian menjadi Badminton.[3] Sehingga 1887 sukan ini dimainkan di England di bawah peraturan yang terdapat di India. Bath Badminton Club mempiawaikan peraturan dan mengaplikasikan sukan ini dalam versi Inggeris. Undang-undang asas itu telah dicipta pada 1887.[3] Pada 1893, Badminton Association of England diterbitkan sebagai set peraturan pertama mengikut ketetapan, seakan-akan menyamai peraturan ketika ini, dan secara rasmi dilancarkan sebuah peraturan iaitu "Dunbar" di 6 Waverley Grove, Portsmouth, England pada 13 September tahun yang sama.[4] Mereka juga mula menganjurkan Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England, kejohanan badminton pertamd di dunia, pada 1899.

Pertubuhan Badminton Antarabangsa (IBF) (kini dikenali sebagai Persekutuan Badminton Dunia) yang telah ditubuhkan pada 1934 yang dianggotai Kanada, Denmark, England, Perancis, Belanda, Ireland, New Zealand, Scotland, dan Wales sebagai anggota pengasas. India menyertai pertubuhan ini pada 1936. Pertubuhan BWF kini merupakan sebuah badan badminton antarabangsa dan menguruskan sukan ini secara global.

Meskipun asal-usul sukan terletak di England, badminton di peringkat antarabangsa mempunyai rekod tradisi yang didominasi oleh beberapa negara Asia, termasuk Denmark dari Eropah. China, Indonesia, Korea Selatan, dan Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai pemain bertaraf-dunia secara konsisten sejak beberapa dekad yang lalu dan mendominasi pertandingan peringkat antarabangsa, yang mana China sering menjadi pendominasi sejak kebelakangan ini.

Kemudahan dan peralatan

1. Gelanggang
Gelanggang badminton berbentuk empat segi bujur berukuran 13.40 meter panjang dan 6.10 meter lebar. Manakala bagi acara perseorangan, ukuran panjang adalah sama, tetapi ukuran lebar adalah 5.18 meter. Manakala garisan untuk pukulan pendek berukuran 1.98 meter dari jaring. Pemukul hendaklah berdiri di belakang garisan ini untuk membuat pukulan mula di dalam kawasan pukulan. Hantaran pukulan mestilah bertentangan dengan pihak lawan untuk memulakan permainan. Kawasan pukulan belakang pula berukuran 3.96 meter dari kawasan pukulan pendek hingga garisan pukulan belakang. Untuk kawasan belakang berukuran 0.76 meter dari garisan pukulan belakang hingga garisan sempadan belakang. Garisan tengah bertujuan untuk memisahkan antara gelanggang pukulan kanan dan gelanggang pukulan kiri.

2. Raket
* Mempunyai berat 80 hingga 100 gram dan diperbuat daripada besi, aluminium atau grafit. * Secara umumnya raket dibahagikan kepada dua kategori iaitu: a) Raket dua bahagian (Two-piece racket)

b) Raket satu bahagian (one-piece racket)
* Raket dua bahagian- kepalanya disambung ke shaft dengan satu aloi zink berbentuk T. * Raket satu bahagian- dibentuk dibawah suhu dan tekanan yang tinggi.

3. Bulu Tangkis
* Terdapat dua jenis bulu tangkis:
a) Bulu tangkis bulu
b) Bulu tangkis nilon plastic
* Bulu tangkis lebih mahal dan tidak tahan lama.
* Mempunyai...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Essay on Badminton Learning Sequence and Cues Document
  • Physical Education: Rules of Badminton Essay
  • Essay about Student: Exercise and Badminton Club
  • Rules for Badminton Essay
  • Badminton Rules and History Essay
  • Badminton: Shuttlecock and Racket Essay
  • Essay about Physics of Badminton
  • Badminton Rules and Regulations Research Paper

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free