Rvrvev

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 103
  • Published : May 3, 2013
Open Document
Text Preview
1. Lithogenous sediments are ___________.
Correct Answer: made of material derived from pre-existing rock material 2. Which of the following is the most fine-grained sediment? Correct Answer: abyssal clay
3. All of the following are examples of sediment-transporting media EXCEPT ___________. Correct Answer: Levitation
5. How is most sediment transported from the continental shelf out to the continental rise? Your Answer: by turbidity currents
6. Microscopic shells that create biogenous sediment on the sea floor are called ___________. Your Answer: Tests
7. Beneath the calcite compensation depth (CCD), ___________. Your Answer: calcium carbonate dissolves in seawater
8. Calcareous ooze is associated with ________ surface water conditions, and siliceous ooze is associated with ________ surface water conditions. Your Answer: warm; cool
9. Which of the following statements about biogenous oozes is FALSE? Correct Answer: Biogenous oozes are created by underwater eruptions, which cover the sea floor with fine ash particles. 11. The only way for siliceous ooze to be preserved in the ocean is ___________. Correct Answer: to have it accumulate faster than it dissolves 12. Because they tend to move downslope, most lithogenous sediments are deposited in abyssal plains. Your Answer: False

13. The calcite compensation depth (CCD) represents the depth where wave action ceases to form calcareous oolites. Correct Answer: False

14. Black volcanic beach sand is a type of hydrogenous sediment. Your Answer: False
15. Populations of microscopic marine organisms in ocean surface waters closely match their abundance in sediments on the ocean floor, even though it takes 10 to 50 years for an individual particle to sink to deep-ocean depths. What accounts for this pattern? Correct Answer: concentration of the particles in fecal pellets. 16. Where are most modern-day calcareous oozes found in the ocean? Correct Answer: along the...
tracking img