Role of Student to Remove Illetracy

Only available on StudyMode
  • Topic: Manmohan Singh, India, Government of India
  • Pages : 39 (11875 words )
  • Download(s) : 1624
  • Published : April 22, 2013
Open Document
Text Preview
January 2013 Current Affairs Bit Bank
INTERNATIONAL
1. On 7 January who is the country Palestinian Authority President has issued a decree renaming the organization the “State of Palestine ? Ans:- Mahmoud Abbas
2. On 16 January 2013 Which country Cargo Ship MV Amina fled away from the waters of Sri Lanka after suffering detention by its Navy for about two months ? Ans:- Iran
3. Which country  president signed into law the Former Presidents Protection Act of 2012 on January 2013 ? Ans:- America
4. Which country Bar Council recently Suggested Chemical Castration for Repeated Sex Offenders ? Ans:- Malaysia
INDIA & WORLD
1. According to the which country  2012 Home Office report, India is among 10 countries that are the main sources of illegal immigration ? Ans:- Britain
2. On 30 January 2013  which country  Pledged Humanitarian Assistance of 2.5 Million US Dollars to Syria ? Ans:- India
3. India asked to avoid Violence Prone Areas in which country on 19 January 2013 ? Ans: Nigeria
4. Which two countries agreed not to allow escalation of tensions along the Line of Control (LoC) on 16 January 2013 ? Ans:-  India and Pakistan
5. What is the name of the Tibetan Monk got sentenced to death by the Chinese Court for encouraging the self-Immolations? Ans:-Lorang Konhok
NATIONAL
1. In how many districts Government of India launched Direct Cash Transfer Benefit (CBT) on 1 January  2013  ? Ans:-  20 districts
2.  According to the Annual Status of Education Report (ASER) 2012 report which class students could read Class II text fell from 53.7% in 2010 to 46.8% in 2012 Ans:- Vth class
3. Who released the Commemorative Postage Stamps, at the Commemoration of the 150th Birth Anniversary of Swami Vivekananda, in New Delhi on 12 January 2013 ? Ans:- President, Shri Pranab Mukherjee

4. Government of India how much crore of the MGNREGA linked Post Office Accounts would be used under the Direct Cash Transfer Scheme on January 2013 ? Ans:-  3.5 Crore
STATES
1. What is the name of the  system launched by Odisha government on  2 January 2013 for citizens under the Odisha Right to Public Service Act, 2012 ? Ans:-  Public Service Delivery System
2. In which state the first Shariat panchayat  is scheduled to be inaugurated on 3 March 2013 ? Ans:- Punjab
3. Which state high court stayed the state government’s decision for giving 4 per cent additional reservation to Gurjar on 29 January 2013? Ans:-  Rajasthan High Court
4.  On 20 January Prime Minister Manmohan Singh inaugurated Ghat Ki Guni tunnel at Jaipur. CONFERENCES
1. What is the name of the 100th Indian Science Congress theme which was held from   3 to 7 January 2013 at Kolkata ? Ans:- Science for Shaping the Future of India
2. The 43rd World Economic Forum Annual Meeting held from 23 – 27 January at —- Ans:- Davos-Klosters in Switzerland
AWARDS & HONOURS
1. Who is the Mauritius President was received the 11th Pravasi Bharatiya Samman Award on 9 January 2013 ? Ans:- Rajkeswur Purryag
2. Who is an Indian researcher selected for a prestigious ‘Young Investigator Scholarship Award’ for his work on a drug to cure Alzheimer’s? Ans:- Mahaveer Golechha
3. Who got the Best Actor award at the 58th Idea Filmfare Awards held in Mumbai on 20 January 2013? Ans:- Ranbir Kapoor
4. Who honoured with the prestigious “International Scientific Cooperation Award 2012″? Ans:-  C N R Rao
5. Who launched a Tang Prize(Asian Noble Prize) on 28 January 2013 ? Ans:-  Samuel Yin
6. Who was selected for the Order of Australia Medal award on 30 January 2013? Ans:- Krishna Arora
SPORTS & GAMES
1. Who is a former India player  announced his retirement from  first class cricketer on 01 January 2013? Ans:- Sanjay Bangar
2. Who got the CEAT  International Cricketer of the Year 2011-12 on 03 January 2013? Ans:- Virat Kohli
3. Who won the WTA Brisbane International trophy on 5th January 2013? Ans:-  Sania Mirza and  Bethanie Mattek
4. Who defeated the Bulgarian star Grigor Dimitrov to...
tracking img