Retele Mobile Si Tehnologii Wireless

Pages: 24 (6346 words) Published: August 16, 2010
RETELE MOBILE SI TEHNOLOGII WIRELESS

CUPRINS

1. Generalitati
2. Standardele IEEE 802.11
1. Tehnologia
2. Standarde de securitate
3. Probleme de compatibilitati
3. Notiuni si configuratii posibile
4. Componentele retelei
4.1 Arhitectura IEEE 802.11
4.1.1 Subnivelul MAC (Medium Acces Control) 4.1.2 Nivelul fizic

WLAN - 802.11

1.Generalitati

Wi-Fi este o marca inregistrata de Wi-Fi Alliance pentru a descrie tehnologia WLAN(wireless local area networks) bazata pe standardul IEEE 802.11. O retea wireless (Wi-Fi) WLAN este o retea fara fir, locala, extinsa pe arii limitate, in functie de echipamentele folosite si de puterea acestora, prin care se poate face transfer de date si internet folosind undele radio. Trebuie stiut ca Wi-Fi, prescurtarea de la "Wireless Fidelity", reprezinta o categorie de produse compatibile cu standardele WLAN (Wireless Local Area Networks) bazate pe protocoale IEEE 802.11. Noile standarde care au precedat specificatiile 802.11, cum ar fi 802.16 (WiMAX), fac parte din retelele actuale si ofera multe imbunatatiri, de la arii mari de acoperire pana la viteze mari de transfer. Diferentele intre o retea terestra si o retea wireless radio sunt multiple si reprezinta beneficii in favoarea retelelor wireless:

- Spre deosebire de alte sisteme radio, Wi-Fi foloseste un spectru de frecvente radio care nu au nevoie de licenta deci nu necesita aprobare pentru utilizare.
- Se permite dezvoltarea variata a unei retele locale WLAN fara utilizarea cablurilor, reducand costurile necesare dezvoltarii retelei si evitand diferite obstacole in implementarea retelei (locuri inaccesibile, care nu pot fi cablate).).

- Multe retele Wi-Fi suporta roaming, permitand unui client sa se mute dintr-un punct de acces in altul in aceeasi cladire, sau zona geografica.
- Wi-Fi este un standard global, clientii Wi-Fi putand lucra in diferite tari de pe glob.
- Posibilitati variate de conectare a utilizatorului final, prin intermediul placilor Wi-Fi PCMCIA, PCI, USB sau a variatelor sisteme Wi-Fi 802.11b sau 802.11g integrate in majoritatea notebook-urilor moderne.

A fost proiectata pentru a fi folosita pentru diferite dispozitive mobile cum ar fi laptopuri, dar si pentru multe alte servicii incluzand servicii de Internet si voce sau servicii pentru conectarea televizoarelor, camerelor digitale sau DVD playerelor. O infrastructura wireless poate fi realizata astazi cu cheltuieli mult mai mici decat una traditionala pe cablu. In acest fel, apar premizele realizarii accesului ieftin si usor la Internet membrilor comunitatilor locale, cu toate beneficiile ce rezulta de aici. Accesul la informatia globala constituie o sursa de bogatie la scara locala, prin cresterea productivitatii muncii bazate pe accesul la cvasitotalitatea informatiilor disponibile in lume in legatura cu activitatea prestata. Totodata, reteaua devine mai valoroasa pe masura ce tot mai multi oameni se leaga la ea. Comunitatile legate la Internet au acces la piata mondiala unde au loc tot mai multe tranzactii cu viteza retelei. In acelasi timp, accesul la Internet le da oamenilor posibilitatea de a-si discuta problemele lor, politica si orice altceva ce-i intereseaza in modalitati pe care telefonul sau televizorul nu le putea pune la dispozitie. Chiar si fara accesul la Internet comunitatile legate la retele wireless se bucura de avantaje - pot colabora la diferite proiecte cu intindere geografica mare folosind comunicatii vocale, e-mail–uri si transmisii de date cu costuri foarte mici. In ultima instanta, oamenii inteleg ca aceste retele sunt realizate pentru a intra mai usor in legatura unii cu altii.

Wireless LAN, cunoscut si sub denumirile de WLAN, 802.11 sau WiFi, desi este cea mai recenta metoda de conectare, a cunoscut in ultimii ani o crestere fara...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Wireless Charging of Mobile Essay
  • Essay on Mobile And Wireless
  • Wireless charging of mobiles using microwaves Essay
  • Wireless Essay
  • Wireless Essay
  • Essay on mobile and wireless networks
  • mobile marketing Essay
  • Mobile Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free