Reconstruction Era of the United States and Medium Theme

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 583
  • Published : February 26, 2012
Open Document
Text Preview


Multiple Choice Questions

1.Reconstruction of the South after the Civil War was viewed by the victorious Northerners as A)a means by which the industrial capacity of the South could be rebuilt B)the best means by which poor whites could be given positions of power in the South C)the only way the South could be prevented from restoring their pre-Civil War society D)a necessary evil, to be done away with as soon as possible E)a chance to reestablish the power of the planter aristocracy

Answer: C Page: 401 Difficulty: Hard Theme 8: Politics and Citizenship

2.The era of Reconstruction can best be described as A)a period of vicious and tyrannical rule of the South by the North B)a time of drastic reform
C)an era of growth for the Southern middle class
D)the physical rebuilding of the South
E)an important first step toward civil rights

Answer: E Page: 401 Difficulty: Hard Theme 8: Politics and Citizenship

3.When the Confederate armies surrendered,
A)a peace treaty was signed between the North and the South officially ending the hostilities B)Lincoln would allow no formal peace treaty to be signed between the Confederate and federal governments C)each seceding state had to sign a separate peace treaty with the federal government D)only those seceding states that were still at war with the United States in 1865 had to sign a peace treaty E)Lincoln supported immediate readmission of Southern states

Answer: B Page: 402 Difficulty: Hard Theme 8: War and Diplomacy

4.In the aftermath of emancipation, most African-Americans wanted all of the following improvements in their lives except A)independence from white control
B)legal protection of their rights
C)their own cultural institutions, such as churches D)the opportunity for social advancement
E)desegregated schools and fraternal societies

Answer: E Page: 403 Difficulty: Medium Theme 8: Politics and Citizenship

5.The Amendment to the Constitution that ended the practice of slavery throughout the United States
was the

Answer: B Page: 403 Difficulty: Easy Theme 8: Politics and Citizenship

6.Radical Republicans in Congress believed that reconstructing the South should include all of the following measures except A)the punishment of civil and military leaders of the Confederacy B)the disenfranchisement of large numbers of Southern whites C)the permanent occupation of the South by the Union Army D)the protection of the legal rights of blacks

E)the confiscation of property from wealthy Southerners

Answer: C Page: 404 Difficulty: Hard Theme 8: Politics and Citizenship

7.Republicans Thaddeus Stevens and Charles Sumner urged that A)the government be lenient in dealing with the defeated South B)reconstruction should not include the right to vote for blacks C)President Johnson be given unchecked powers

D)former Confederates be given blanket amnesty
E)large numbers of Southern whites be disenfranchised

Answer: E Page: 404 Difficulty: Medium Theme 8: Politics and Citizenship

8.President Lincoln’s plan for Reconstruction can best be described as A)mild
C)poorly planned
D)popular with Radical Republicans

Answer: A Page: 404 Difficulty: Easy Theme 8: Politics and Citizenship

9.The Freedmen’s Bureau...
tracking img