Quiz on An Introduction to Human Geography

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 28
  • Published : February 4, 2013
Open Document
Text Preview
The Cultural Landscape: An Introduction to Human Geography, 10e (Rubenstein) Chapter 11 Industry

1) Approximately three-fourths of the world's industrial production is concentrated in four regions. Which of the following is not one of these four regions? A) Eastern North America
B) Eastern Europe
C) Northwestern Europe
D) East Asia
E) Eastern South America
Answer: E
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

2) The Industrial Revolution began in
A) Great Britain.
B) Japan.
C) Russia.
D) the United States.
E) the Fertile Crescent.
Answer: A
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

3) Geographers recognize that connections are important to explain why a particular place is suitable for industry. Connections refers to A) where the markets for the product are located.
B) where the resources needed to make the product are located. C) where the company's headquarters were originally located. D) A and B
E) A and C
Answer: D
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Application
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

4) Outside of the three main regions where industry is concentrated (Europe, North America, and East Asia), the next two largest industrial producing countries are A) India and Pakistan.
B) Brazil and Peru.
C) Pakistan and Brazil.
D) South Africa and India.
E) none of the above
Answer: E
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1
5) After the Northeast, the second largest industrial region in the United States is A) Southern California.
B) the Middle Atlantic.
C) the Western Great Lakes.
D) Pittsburgh-Lake Erie.
E) Southeastern Ontario
Answer: A
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

6) The Industrial Revolution began in
A) the late 1500s.
B) the late 1600s.
C) the late 1700s.
D) the late 1800s.
E) the late 1900s.
Answer: C
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

7) Prior to the Industrial Revolution, industry was
A) clustered.
B) concentrated.
C) dispersed.
D) randomly distributed.
E) located in colonies.
Answer: C
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1
8) The Industrial Revolution can be explained by a gradual diffusion of ________ inventions. A) social
B) economic
C) political
D) none of the above
E) all of the above
Answer: E
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1
9) The cottage industry system involved manufacturing
A) of hand-made luxury goods.
B) in the home.
C) of steam engines.
D) in small factories.
E) cheeses and pastries.
Answer: B
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

10) The main source of power for steam engines and blast ovens is produced from A) coal.
B) dross.
C) iron ore.
D) wood.
E) biomass fuels.
Answer: A
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

11) The most important transportation improvement in the eighteenth century was the A) canal.
B) automobile.
C) railroad.
D) steam engine.
E) horse collar.
Answer: A
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

12) The major contribution made by the chemical industry to the textile industry was A) bleaching.
B) dyeing.
C) food processing.
D) A and B.
E) all of the above
Answer: D
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1
13) The United Kingdom expanded industrial production in the late twentieth century A) in textiles and steel production.
B) with high-tech industries to serve the European market.
C) with former colonial members of the Commonwealth.
D) with cheap immigrant labor from former colonies.
E) in northwestern rural sites.
Answer: B
Diff: 3
Bloom's Taxonomy:...
tracking img