Questions and Answers on Chemistry: The Study of Change

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 999
  • Published : February 8, 2012
Open Document
Text Preview
Chapter 1: Chemistry: The Study of Change

1.A tentative explanation for a set of observations that can be tested by further experimentation is referred to as A) a hypothesis. B) a law. C) a theory. D) none of the above. Ans:  A Category:  Easy Section:  1.3

2.A concise verbal or mathematical statement of a relationship between phenomena that is always the same under the same conditions is referred to as A) a hypothesis. B) a law. C) a theory. D) none of the above. Ans:  B Category:  Easy Section:  1.3

3.A unifying principle that explains a body of facts and relations is referred to as A) a hypothesis. B) a law. C) a theory. D) none of the above. Ans:  C Category:  Easy Section:  1.3

4.Complete the following sentence. A hypothesis is
A)a tentative explanation for a set of observations that can be tested by further experimentation. B)a statement describing a relationship between phenomena that is always the same under the same conditions. C)a unifying principle that explains a body of facts and relations. D)a model used to visualize the invisible.

Ans:  A Category:  Easy Section:  1.3

5.Complete the following sentence. A scientific law is A)a tentative explanation for a set of observations that can be tested by further experimentation. B)a statement describing a relationship between phenomena that is always the same under the same conditions. C)a unifying principle that explains a body of facts and relations. D)a model used to visualize the invisible.

Ans:  B Category:  Easy Section:  1.3

6.Complete the following sentence. A theory is
A)a tentative explanation for a set of observations that can be tested by further experimentation. B)a statement describing a relationship between phenomena that is always the same under the same conditions. C)a unifying principle that explains a body of facts and relations. D)a model used to visualize the invisible.

Ans:  C Category:  Easy Section:  1.3

7.Choose the response that includes all the items listed below that are pure substances. i. orange juice ii. steam iii. ocean water iv. oxygen v. vegetable soup A) i, iii, v B) ii, iv C) i, iii, iv D) iv only E) all of them are pure Ans:  B Category:  Easy Section:  1.3

8.Which of the following is an example of a physical property? A)corrosiveness of sulfuric acid
B)toxicity of cyanide
C)flammability of gasoline
D)neutralization of stomach acid with an antacid E)lead becomes a liquid when heated to 601oC
Ans:  E Category:  Easy Section:  1.6

9.Which one of the following is an example of a physical property? A)dynamite explodesD)ice floats on top of liquid water B)meat rots if it is not refrigeratedE)a silver platter tarnishes C)gasoline burns

Ans:  D Category:  Easy Section:  1.6

10.Which one of the following represents a physical change? A)water, when heated to 100°C, forms steam
B)bleach turns hair yellow
C)sugar, when heated, becomes brown
D)milk turns sour
E)apples, when exposed to air, turn brown
Ans:  A Category:  Easy Section:  1.6

11.All of the following are properties of sodium. Which one is a physical property of sodium? A)It is surface turns black when first exposed to air. B)It is a solid at 25°C and changes to a liquid when heated to 98°C. C)When placed in water it sizzles and a gas is formed....
tracking img