Psychology: Multiple Choice Questions

Topics: Social psychology, Milgram experiment, Psychology Pages: 2 (337 words) Published: April 16, 2015
Sonali Singh
Psychology 2210
March 28, 2015
Test 2: Multiple Choice Questions

1. People from independent cultures are most likely to experience dissonance in situations when they are making decisions for ____________, while people from interdependent cultures are likely to experience dissonance when making decisions for ____________. a. their friends; themselves

b. themselves; their friends
c. the future; the present
d. the present; the future
Answer: b

2. A change in behavior or belief as a result of real or imagined group pressure is a. Compliance
b. Conformity
c. Acceptance
d. Reactance
Answer: b

3. Conformity that involves publicly acting in accord with social pressure while privately disagreeing is a. Compliance
b. Acceptance
c. Obedience
d. Reactance
Answer: a

4. According to the text, the most famous and controversial experiments of social psychology are a. Asch’s conformity ecperiment.
b. Milgram’s obedience experiments.
c. Smith and Dunn’s reactance experiments.
d. Berg’s compliance experiments.
Answer: b

5. The training of tortures by the military junta in Greece illustrates a. The compliance effect.
b. Cohesiveness effect.
c. The foot-in-the-door phenomenon.
d. Reactance phenomenon.
Answer: c

6. Conformity that results from accepting evidence about reality provided by others is _____________.

a. Informational influence.
b. Nominal influence.
c. Direct influence.
d. Normative influence.
Answer: a

7. The concern for how others are evaluating us is
a. Self-protection evaluation
b. Ego evaluation
c. Evaluation apprehension
d. Social evaluation
Answer: c

8. The loss of self-awareness and evaluation apprehension is called a. The singleton effect.
b. The group awareness effect.
c. Deindividuation.
d. Group polarization.
Answer: c

9. Studies of risky shift eventually led to the formulation of a. Social facilitation theory.
b. Group polarization hypothesis
c. The reactance effect
d. The...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • ANM420 multiple-choice question Essay
  • Chemistry Multiple Choice Questions Essay
  • Communism and Multiple Choice Questions Essay
  • Multiple Choice Questions on Accounting Essay
  • Essay on Multiple Choice Questions on Greece
  • Costs and Multiple-choice Questions Essay
  • Evolution and Multiple Choice Questions Essay
  • Psychology Test with Multiple Choice Questions Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free