Pergjigjet E Matures

E MËRKURË 2 QERSHOR 2010

20 20 17

ARSIM

@

Për më tepër, klikoni www.shekulli.com.al

Çelësi i vlerësimit është i njëjtë për të dy variantet e provimit në shkollat e Përgjithshme, ndryshon vetëm renditja

MATURA, JA PERGJIGJET PËR PROVIMIN E GJUHËS DHE LETËRSISË _____________________________ 2 pikë _________________________________ _________________________________ _________________________________ _________________________________ 12. Mali dhe malësori. Argumentoni lidhjen e fortë midis tyre, përtej poezisë së Migjenit. 8 pikë ____________________________________ ____________________________________ ____________________________________ ____________________________________

GJIMNAZI: DREJTIMI NATYROR VARIANTI A
PJESA I
MIGJENI Recital’ i malsorit O, si nuk kam një grusht të fortë t’i bij mu në zemër malit që s’bëzanë, ta dij edhe ai se ç’domethanë i dobët n’agoni të përdihet si vigan i vramë. Unë - lugat si hij e trazueme, trashigimtar i vuejtjes dhe i durimit, endem mbi bark të malit me ujën e zgjueme dhe me klithma të pakënaquna t’instinktit. Mali hesht. Edhe pse përditë mbi lëkurë të tij, në lojë varrimtare, kërkoj me gjetë një kafshatë ma të mirë... Por më rren shaka, shpresa gënjeshtare. Mali hesht – dhe në heshtje qesh. E unë vuej – dhe në vuejtje vdes. Po unë, kur? heu! kur kam për t’u qesh? Apo ndoshta duhet ma parë të vdes? O, si nuk kam një grusht të fuqishëm! Malit, që hesht, mu në zemër me ia njesh! Ta shof si dridhet nga grusht’ i paligjshëm... E unë të kënaqem, të kënaqem tu’ u qesh. Për pyetjet nga 1 deri në 6 rrethoni alternativën e saktë. 1. Migjeni kapërceu traditën e poezisë shqipe duke sjellë risi në: 1 pikë A) përdorimin e vargut modern B) krijimin e neologjizmave C) historizimin e situatave reale D) përdorimin e ligjërimit bisedor 2. Kontrastet në fillim të strofës së katërt ndërtohen me: 1 pikë A) emra B) folje C) mbiemra D) ndajfolje 3. Veçori e stilit të Migjenit në këtë poezi është: 1 pikë A) pasqyrimi i idesë përmes...
tracking img