Originea Teatrului Grec

Pages: 10 (3767 words) Published: March 10, 2011
ORIGINEA TEATRULUI GREC

Se stie ca teatrul grec s-a nascut din imnurile - cantate in cor – in cinstea lui Dionisos, venerat de tarani ca divinitate ocrotitoare a viilor, livezilor si ogoarelor roditoare. La sarbatorile lui Dionisos, dupa ritualurile ceremoniale menite sa obtina din partea zeului recolte bogate, urmau petreceri cu cantece si dansuri. Cantaretii, purtand masti de tap (care in limba greaca se numeste “tragos”, de unde cuvantul “tragedie” – “cantecul tapilor”, infatisau fapturile legendare de sileni si satiri, prietenii lui Dionisos. Condus de un “corifeu”, corul inchina imnuri de lauda, intrerupte de naratiunea unor episoade din viata zeului. Apoi corul s-a impartit in doua semicoruri cantand alternativ, in frunte cu doi corifei care-si dadeau raspunsuri unul altuia. In momentul cand unul din coristi a raspuns corului si corifeilor prin cuvinte atribuite zeului, ca si cand el insusi ar fi fost Dionisos, in acel moment a aparut de fapt primul actor. Faptul (legat de numele poetului semilegendar Thespis) s-a petrecut cand Pisistrat, tiranul Atenei, a organizat aici cele dintai spectacole teatrale, in anul 534 i.Hr. De acum inainte drumul teatrului era dechis. In curand, legenda lui Dionisos va fi inlocuita cu subiecte luate din trecutul istoric sau legendar al “oamenilor”, vor aparea mastile reprezentand tipuri umane, coristii si actorul vor urca pe o estrada spre a fi vazuti de public si, in fine, Eschil va introduce al doilea actor. Corul – acest sambure originar din care s-a nascut tragedia – reprezenta “vocea poetului” sau glasul constiintei cetatenesti a publicului. Prin cuvintele sale (uneori recitate, alteori cantate), corul dadea explicatii asupra antecedentelor sau asupra faptelor ce urmau sa se desfasoare pe scena. Corul era un fel de “actor colectiv” care, prin interventiile si dansurile sale mimice de mare expresivitate, sporea estetica, grandoarea si drmatismul spectacolului.

DEFINITII ALE TRAGEDIEI GRECESTI

Ulrich von Wilamowitz-Moellendorf a definit tragedia greaca drept ‘un fragment, complet in sine, al legendei eroice, tratat poetic in genul sublim, destinat a fi reprezentat, ca parte integranta a cultului public, in sanctuarul lui Dionysos, de catre un cor de cetateni atenieni si de catre dois au trei actori »

Conceptia lui Schopenhauer este impregnata de ideea ca esenta tragicului consta in sentimentul de slabiciune pe care omul il incearca in fata fatalitatii ce apasa asupra destinului sau.Nu fiindca fatalitatea ar lipsi din toate tragediile si nici pentru ca omul n-ar avea adesea, prea adesea, sentimentul proppriei sale slabiciuni, dar toate acestea nu constituie decat un aspect al fenomenului tragic.A pretinde sa reduci esenta tragicului la o formula pare ceva dogmatic si duce la o viziune partiala si eronata.Werner Jaeger a inteles bine acest lucru atunci cand afirma ca « daca incercam sa dam un raspuns plauzibil intrebarii : ce inseamna elementul tragic al unei tragedii ?, acest raspuns ar fi diferit pentru fiecare din marii dramaturgi ».Putem merge si mai departe, afirmand ca, pe de o parte, nu exista doar unul, ci mai multe elemente tragice si ca, pe de alta parte, pot fi identificate mai multe elemente tragice in piesele unuia si aceluiasi autor.

TRAGICUL IN POEZIA HOMERICA

Cele doua poeme homerice, Iliada si Odiseea sunt oglinzile perfecte ale omului grec.Timp de secole ele au hranit spiritul grecesc si au ramas modele imitate atat in lucrarile de arta cat si in cele de fiecare zi.Ulise si Ahile, cei ce domina cu personalitatea lor extraordinara, primul Odiseea, celalalt Iliada, sunt modelele eroului grec, Ulise aparand ca un erou apolinic, iar Ahile ca un erou dionisiac.Daca cele doua epopei au fost astfel transformate in modele, aceasta se datoreste pe de o parte perfectiunii lor ca opere de arta, frumusetii desavarsite a formei, continutului lor de maretie omeneasca ; pe de alta parte ele explicitau toate sentimentele profunde precum si toate...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Essay on L'Aventures Des Langues En Occident (Grec)

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free