Organizational Behaviour

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 76
  • Published : May 6, 2012
Open Document
Text Preview
[pic]

IIBM Institute of Business Management
Semester-1 Examination Paper MM.100
Organizational Behaviour
Section A: Objective Type (30 marks)

Part one:Multiple choices:

1) Friendship groups are
a) Party Groups
b) Formal Group
c) Evolved informally
d) Social Groups

Answer: Social Groups

2) Effective communication is the foundation
a) Of modern organization
b) Of formal organization
c) Of Foreign relations
d) Of informal organization

Answer: Of modern organization

3) Perception is used in
a) Selection of candidate for employment
b) Compensation and reward
c) Enrichment and motivation
d) None of the above.

Answer: Selection of candidate for employment

4) Attitude do not influence by
a) Family
b) Educational background
c) Policies of organization
d) Religion

Answer: Policies of organization

5) Job enlargement means
a) Adding other task to the job.
b) Removing job responsibilities.
c) Job Testing
d) Job formal examination
Answer: Adding other task to the job.
6) Conflict is a
a) Immoral activity
b) Rational Behaviouer
c) None of the above
d) Natural disagreement

Answer: Natural disagreement

7) Fatigue can be defined as the ________ of the body as a result of continuous physical activity a) Tiredness
b) Activeness
c) Possessiveness
d) Color

Answer: Tiredness

8) Written communication is a
a) Non-Direct Communication
b) Direct Communication
c) Waste of papers
d) Waste of time
Answer: Non-Direct Communication

9) Direct Communication________ are the rules of pattern and behaviour that are expected from all team members. a) Norms
b) Regulations
c) Guidelines
d) Format

Answer: Norms

10) The pension plans, gratuity contribution and mandatory provident fund rules are framed basically to take care of ________ needs. a) Security
b) Sensitive
c) Scrutiny
d) Saving

Answer: Security

Part Two:
1. Explain ‘Y’ theory of Mc Gegor.
Answer:
Douglas McGregor proposed two   Home theories by which to view employee motivation. He avoided descriptive labels and   About simply called the theories Theory X and Theory Y. Both of these theories begin with   Privacy the premise that management's role is to assemble the factors of production,   Reprints including people, for the economic benefit of the firm. Beyond this point, the two   Terms of Use theories of management diverge.

Theory Y
The higher-level needs of esteem and self-actualization are continuing needs in that they are never completely satisfied. As such, it is these higher-level needs through which employees can best be motivated. Theory Y makes the following general assumptions:

• Work can be as natural as play and rest.
• People will be self-directed to meet their work objectives if they are committed to them. • People will be committed to their objectives if rewards are in place that address higher needs such as self-fulfillment. • Under these conditions, people will seek responsibility. • Most people can handle responsibility because creativity and ingenuity are common in the population.

Under these assumptions, there is an opportunity to align personal goals with organizational goals by using the employee's own quest for fulfillment as the motivator. McGregor stressed that Theory Y management does not imply a soft approach. McGregor recognized that some people may not have reached the level of maturity assumed by Theory Y and therefore may need tighter controls that can be relaxed as the employee develops.

Theory Y Management Implications

If Theory Y holds, the firm can do many things to harness the motivational energy of its employees:

1. Decentralization and Delegation - If firms decentralize control and reduce the number of levels of management, each manager will have more subordinates and consequently will be forced to delegate some responsibility and decision making to them.

2. Job...
tracking img