Operations Management Test Questions

Topics: Productivity, Forecasting, Exponential smoothing Pages: 71 (13086 words) Published: October 3, 2012
Chapter 1
Introduction to Operations Management

True/False

1. Operations managers are responsible for assessing consumer wants and needs and selling and promoting the organization's goods or services. Answer: False  Page: 4 Difficulty: Easy

2. Often, the collective success or failure of companies' operations functions will impact the ability of a nation to compete with other nations. Answer: True Page: 4  Difficulty: Easy

3. Companies are either producing goods or delivering services. This means that only one of the two types of operations management strategies are used. Answer: False Page: 6 Difficulty: Medium

4. Operations, marketing, and finance function independently of each other in most organizations. Answer: False  Page: 4 Difficulty: Medium

5. The greater the degree of customer involvement, the more challenging the design and management of operations. Answer: True Page: 7 Difficulty: Easy

6. Goods producing organizations are not involved in service activities Answer: False  Page: 13 Difficulty: Medium

7. Service operations require additional inventory because of the unpredictability of consumer demand. Answer: False  Page: 9 Difficulty: Easy

8. The value of outputs is measured by the prices customers are willing to pay for goods or services. Answer: True  Page: 5 Difficulty: Easy

9. The use of models will guarantee the best possible decisions. Answer: False Page: 15 Difficulty: Medium

10. People who work in the field of operations should have skills that include both knowledge and people skills. Answer: True Page: 27 Difficulty: Medium
11. Assembly lines achieved productivity but at the expense of standard of living. Answer: False Page: 22 Difficulty: Hard

12. The operations manager has primary responsibility for making operations system design decisions, such as system capacity and location of facilities. Answer: False Page: 14 Difficulty: Hard

13. The word 'technology' is used only to refer to 'information technology'. Answer: False Page: 25 Difficulty: Easy

14. ‘Value added’ by definition is always a positive number since 'added' implies increases. Answer: False Page: 5 Difficulty: Medium

15. Service often requires a greater labor content, whereas manufacturing is more capital intensive. Answer: True Page: 7 Difficulty: Medium

16. Measurement of productivity in service is more straightforward than in manufacturing since it is not necessary to take into account the cost of materials. Answer: False Page: 7 Difficulty: Medium

17. Outsourcing often involves collaboration with our competitors to prevent partners from taking unfair advantage of us. Answer: False Page: 26 Difficulty: Hard

18. One method of classifying production systems is the degree of standardization. Answer: True Page: 7 Difficulty: Easy

19. Most people encounter operations only in profit-making organizations. Answer: False Page: 6 Difficulty: Medium

20. Service involves a much higher degree of customer contact than manufacturing. Answer: True  Page: 9 Difficulty: Easy

21. A systems approach emphasizes interrelationships among subsystems, but its main theme is that the whole is greater than the sum of its individual parts. Answer: True  Page: 16 Difficulty: Medium

22. The Pareto phenomenon is one of the most important and pervasive concepts that can be applied at all levels of management. Answer: True Page: 17 Difficulty: Medium
23. Operations managers, who usually use quantitative approaches, are not really concerned with ethical decision-making. Answer: False  Page: 18 Difficulty: Medium

24. The optimal solutions produced by quantitative techniques should always be evaluated in terms of the larger...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Operations Management Test Questions Essay
  • Operations management Essay
  • Operations Management: Test Questions and Answers Essay
  • OPERATIONS MANAGEMENT Essay
  • Operations Management Test Questions Essay
  • Essay on Operations Management Review Questions
  • Test Essay
  • Operations Management Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free