Numerical Aptitude

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 1491
  • Published : January 24, 2011
Open Document
Text Preview
Home
Latest Govt jobs
MCQ Objective Sample Model Tests for INDIA

MCQ General Knowledge Objective GK Reasoning Quantative English Useful For Bank PO Clerical NDA CDS PSC Public Service Commissions SSC BSNL JTO and other examsComments Posts

Tags
Agriculture Commerce Computers Economics english English Literature Geography GK Intellectual Potential KBC Law Legal Math PGT Physical Education Political Science Public Administration Quantitative Reasoning Research Aptitude sociology Teaching TGT

Subscribe in a reader

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

« Law multiple choice questions (MCQ’s)
Model paper Political Science for PGT exam for KVS DSSSB and other PGT Jobs » Numerical Ability Model paper for SSC Staff Selection Commission Exam

Numerical Ability Model paper for SSC Staff Selection Commission Exam SSC Staff Selection Commission Exam : solved Question Paper
SSC (Staff Selection Commission) Data Entry Operator exam for basic Arithmetic (Numerical Aptitude)

Directions-(Q. 1-5) What should come in
place of the questi0n—mark (?) in the following
questions ?

1. [(58)² x (48)²] ÷ ? = 2152-96

(A) 60 (B) 2500
(C) 50 (D) 3600
(E) None of those

Answer.D

2. 7432 ÷ 92-9 x 18-5 = ?

(A) 1450 (B) 1600
(C) 1480 (D) 1560
(E) None of these

Answer.C

3. 99 x 21 – ³?? = 1968

(A) 1367631
(B) 111
(C) 1366731
(D) 1367
(E) None of these

Answer.E

4. 9634 x 3/8 ÷ ? = 28-902

(A) 115 (B) 95
(C) 110 (D) 120
(E) None of these

Answer.A

5. 19-99 x 9-9 + 99-9 = ?

(A) 129-79 (B) 297-801
(C) 1009 . (D) 296-91
(E) None of these

Answer.B

Directions—(Q. 6-10) What should come in
place of the question mark (?) in the following
number series ?

6. 354, 180, 64, 21, 10.2, ?

(A) 5.6 (B) 8.7
(C) 3.8 (D) 1.7
(E) None of these

Answer.B

7. 4.5, 18, 2.25, ?, 1.6875, 33.75

(A) 27 (B) 25.5 .
(C) 36 (D) 40. l
(E) None of these

Answer.A

8. 59.76, 58.66, 56.46, 52.06, 7, 25.66

(A) 48.08 (B) 46.53
(C) 43.46 (D) 43.26
(E) None of these

Answer.D

9. 36, 157, 301, 470, ?, 891 -

(A) 646 (B) 695 `
(C) 639 (D) 669
(E) None of these

Answer.E

10. 14, 70, 350, ?, 8750, 43750

(A) 1570 (B) 875
(C) 1750 _ (D) 785
(E) None of these

Answer.C

ll. The ratio of the number of students studying
in Schools A, B and C is 6 : 8 : 7 respectively.
If the number of students studying in each of
the schools is increased by 20%, 15% and
20% respectively, what will be the new ratio
of the number of students in Schools A, B and C.

(A) 18 : 23 : 21
(B) 12: 18 : 17
(C) 18 :21 : l7
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Answer.A

2. On a test consisting of 75 questions carrying
one mark each Samir answered 75% of the
first 40 questions correctly. What approxi-
mate per cent of the other 35 questions does
he need to answer correctly to score 80% on
the entire test

(A) 90 (B) 75
(C) 86 (D) 60
(E) 58

Answer.C

3. Out of these numbers the sum of the first and
the second number is 73 and the sum of
second and the third number is 77. The sum
of the third and thrice the first number is 104.
What is the third number

(A) 25
(B) 39
(C) 48
(D) Cannot be determined
(E) None of these _

Answer.E

14. 50 people consume 350 kgs. of rice in 30
days. In how many days will 35 people
consume 50 kgs. of rice

(A) 2 days (B) 3 days
(C) 5 days (D) 7 days
(E) None of these

Answer.E

15. Krishna has some hens and some goats. If the
total number of animal heads are 81 and total
number of animal legs are 234, how many
goats does’ Krishna have ?

(A) 45
(B) 24
(C) 36
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Answer.C

Directions—(Q. 16-20) Study the following
data carefully and answer the questions given
below-

A survey conducted on 1800 villages shows
_ that 25% of the total villages have only adequate
water supply. 15% of the total number of villages
have proper supply of electricity...
tracking img