Nervous System and Page Ref

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 168
  • Published : October 19, 2012
Open Document
Text Preview
Chapter 14   

Matching Questions 
 

    Figure 14.1    Using Figure 14.1, match the following:  1)  Myelin sheath.  Answer:    E  Diff: 2     Page Ref: 533; Fig. 14.2  

2)  ANS preganglionic neuron (cell body).  Answer:    A  Diff: 2     Page Ref: 533; Fig. 14.2  

3)  ANS postganglionic neuron (cell body).  Answer:    C  Diff: 2     Page Ref: 533; Fig. 14.2  

4)  Intrinsic ganglionic cell.  Answer:    B 
Diff: 2     Page Ref: 533; Fig. 14.2  

5)  Nonmyelinated nerve.  Answer:    C 
Diff: 2     Page Ref: 533; Fig. 14.2  

Match the following:    6) Short preganglionic, long postganglionic fibers.  Answer: A  Page Ref: 535; Tbl. 14.1 

  7) Collateral ganglia.  Answer: A 
Page Ref: 538; Fig. 14.6 

A) Sympathetic    B) Parasympathetic   

  8) Increases blood pressure.  Answer: A 
Page Ref: 535 

  9) Decreases heart rate.  Answer: B 
Page Ref: 535 

  10) Causes erection of the penis.  Answer: B 
Page Ref: 535 

  11) Stimulates ciliary muscles of the eye.  Answer: B  Page Ref: 535 

  12) Active after you have eaten a meal.  Answer: B  Page Ref: 535 

    Match the following:    13) Preganglionic sympathetic.  Answer: A  Page Ref: 533; Tble. 14.1 

A) Acetylcholine (ACh)    B) Norepinephrine (NE) 

  14) Preganglionic parasympathetic.  Answer: A 
Page Ref: 533; Tbl. 14.1 

  15) Postganglionic sympathetic to sweat glands.  Answer: A  Page Ref: 535; Tbl. 14.1 

  16) Postganglionic parasympathetic.  Answer: A 
Page Ref: 533; Tbl. 14.1 

  17) Most postganglionic sympathetic.  Answer: B 
Page Ref: 533; Tbl. 14.1 

 

 

True/False Questions   
1)  Since the ANS is a visceral motor system, afferent pathways are of no importance and actually are rarely  found.  Answer:    FALSE  Diff: 1     Page Ref: 535  

2)  The rami communicantes are associated only with the sympathetic division of the ANS.  Answer:    TRUE  Diff: 2     Page Ref: 541  

3)  The gray rami communicantes consist of myelinated postganglionic fibers.  Answer:    FALSE  Diff: 1     Page Ref: 541  

4)  Splanchnic nerves are mixed motor and sensory nerves.  Answer:    FALSE  Diff: 1     Page Ref: 538  

5)  The autonomic nervous system may cause activation or inhibition, depending on the division that is active  and the target that is affected.  Answer:    TRUE  Diff: 1     Page Ref: 535  

6)  The celiac ganglion is primarily associated with the sympathetic division.  Answer:    TRUE  Diff: 1     Page Ref: 538, 541  

7)  The sympathetic chain is composed of collateral ganglia.  Answer:    TRUE  Diff: 1     Page Ref: 538  

8)  Thermoregulatory responses to increased heat are mediated by the sympathetic nervous division.  Answer:    TRUE  Diff: 1     Page Ref: 546-547  

9)  Most disorders of the autonomic nervous system reflect abnormalities of smooth muscle control.  Answer:    TRUE  Diff: 1     Page Ref: 550-551  

10)  Alpha-adrenergic effects are usually stimulatory and mediatory.  Answer:    TRUE  Diff: 1     Page Ref: 543  

11)  The adrenal medulla is considered a ʺmisplacedʺ sympathetic ganglion by some.  Answer:    TRUE  Diff: 1     Page Ref: 542  

12)  Acetylcholine is the substance released by the axonal endings of the somatic efferent fibers and by the  parasympathetic nerve fiber endings.  Answer:    TRUE  Diff: 1     Page Ref: 534  

13)  Most body organs are innervated by only the sympathetic division of the nervous system.  Answer:    FALSE  Diff: 1     Page Ref: 535  

14)  Through direct neural stimulation, the sympathetic division promotes many metabolic effects via hormone  release.  Answer:    TRUE  Diff: 1     Page Ref: 535  

15)  Cranial nerves VII, IX, and X contain postganglionic fibers of the parasympathetic nervous system.  Answer:    FALSE  Diff: 1     Page Ref: 537  

16)  In contrast to the parasympathetic division, the sympathetic division has numerous ganglionic neurons in  the gray matter of the spinal cord.  Answer:    FALSE ...
tracking img