Multiple Choice Questions

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 811
  • Published : October 23, 2012
Open Document
Text Preview
Multiple-Choice Questions
1.Chromosomes other than those involved in sex determination are known as a.nucleosomes
b.heterosomes
c.alleles
d.autosomes
e.liposomes
Section: 11.1Bloom’s: knowledge
Ans: d
2.Sex chromosomes
a.determine sex
b.vary from one sex to another
c.carry some genes that have nothing to do with sex
d.were unknown to Mendel
e.all of these
Section: 11.1Bloom’s: knowledge
Ans: e
3.Which of the following designates a normal human female? a.XXY
b.XY
c.XX
d.XYY
e.XO
Section: 11.1Bloom’s: knowledge
Ans: c
4.Which of the following designates a normal human male?
a.YY
b.XX
c.XY
d.XO
e.XYY
Section: 11.1Bloom’s: knowledge
Ans: c
5.The SRY gene is found on
a.the human Y chromosome
b.the human X chromosome
c.a human autosome
d.both the human X and Y chromosomes
e.all human chromosomes
Section: 11.1Bloom’s: knowledge
Ans: a
6._____ Males have two of the same sex chromosomes.
a.Chicken
b.Fruit fly
c.Human
d.Turtle
e.Both fruit fly and turtle
Section: 11.1Bloom’s: knowledge
Ans: a
7.A karyotype
a.compares one set of chromosomes to another
b.is a visual display of chromosomes arranged according to size c.is a photograph of cells undergoing mitosis during anaphase d.of a normal human cell shows 48 chromosomes
e.cannot be used to identify individual chromosomes beyond the fact that two chromosomes are homologues Section: 11.1Bloom’s: knowledge
Ans: b
8.Which chemical is used to keep chromosomes from separating during metaphase? a.Giemsa stain
b.acetone
c.colchicine
d.alcohol
e.formaldehyde
Section: 11.1Bloom’s: knowledge
Ans: c
9.Karyotyping involves taking pictures of chromosomes during a.prophase
b.telophase
c.metaphase
d.interphase
e.anaphase
Section: 11.1Bloom’s: knowledge
Ans: c
10.Which of the following is not an autosomal dominant genetic disorder? a.achondroplasia
b.cystic fibrosis
c.Huntington disease
d.Marfan syndrome
e.Progeria
Section: 11.2Bloom’s: knowledge
Ans: b
11.A normal woman mated with a man with achondroplasia whose father was normal. What is the chance that this mating will produce offspring with achondroplasia? a.0.0 (0 percent)
c.0.50 (50 percent)
d.0.75 (75 percent)
e.1.0 (100 percent)
Section: 11.2Bloom’s: application
Ans: c
12.Galactosemia
a.is an X-linked recessive trait expressed more commonly in males b.occurs more frequently in some ethnic groups than others c.is an autosomal recessive inheritance
d.must be homozygous to be expressed
e.is an autosomal recessive inheritance and must be homozygous to be expressed Section: 11.2Bloom’s: knowledge
Ans: e
13.A normal woman whose father had galactosemia mated with a normal man whose mother also was galactosemic. What is the chance that they will have galactosemic children? a.0.0 (0 percent)
b.0.25 (25 percent)
c.0.50 (50 percent)
d.0.75 (75 percent)
e.1.0 (100 percent)
Section: 11.2Bloom’s: application
Ans: b
14.Progeria is caused by a(n)
a.inherited recessive allele
b.inherited dominant allele
c.spontaneous recessive mutation
d.spontaneous dominant mutation
e.inherited sex-linked allele
Section: 11.3Bloom’s: knowledge
Ans: d
15.A colorblind man and a woman with normal vision whose father was colorblind have a son. Colorblindness, in this case, is caused by an X-linked recessive gene. If only the male offspring are considered, the probability that their son is colorblind is a.0.0 (0 percent)

b.0.25 (25 percent)
c.0.50 (50 percent)
d.0.75 (75 percent)
e.1.0 (100 percent)
Section: 11.4Bloom’s: application
Ans: c
16.A colorblind man and a woman with normal vision whose father was colorblind have a daughter. Colorblindness, in this case, is caused by an X-linked recessive gene. The probability that their daughter is colorblind is a.0.0 (0 percent)

b.0.25 (25 percent)
c.0.50 (50...
tracking img