Mat/115 – Basic Mathematics Cumulative Test: Chapters 3 and 4

Topics: Harshad number, Elementary arithmetic, Greatest common divisor Pages: 7 (616 words) Published: December 4, 2010
MAT/115 – Basic Mathematics
Cumulative Test: Chapters 3 and 4

01) Find the least common multiple of 12 and 18.

Multiples for 12 are 24, 36, 48, 60,

Multiples for 18 are 36, 54, 72, 90

Answer: 36

02) Find the least common multiple of 3, 6 and 9.

Multiples for 3 are 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30, 33, 36

Multiples for 6 are 12, 24, 30, 36, 42, 48, 54, 60, 66, 72

Multiples for 9 are 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90, 99, 108

Answer: 36

03) Add. Write the answer in lowest terms. [pic]
23 + 38 = 61 = 9 5
7 7 7 7

Answer: 9 5
7

04) Add. Write the answer in lowest terms. [pic]
3 + 2 = 8 = 1
8 7 8

Answer: 1

05) Add. Write the answer in lowest terms. [pic]
2 1 + 4 1 = 2 4 + 4 7 = 6 11
4 7 28 28 28

Answer: 6 11
28

06) Add. Write the answer in lowest terms. [pic]
1 =15
4 60

3 =18
10 60

14 = 56
15 60

15 + 18 + 56 = 89 = 1 29
60 60 60 60 60

Answer: 1 29
60

07) Add. Write the answer in lowest terms. [pic]

3 = 9
8 24

3 = 18
4 24

1 = 4
6 24

1 9 = 33
24 24

4 18 = 114
24 24

2 4 = 52
24 24

33 + 114 + 52 = 199 = 8 7
24 24 24 24 24

Answer: 8 7
24

08) Subtract. Write the answer in lowest terms. [pic]
17 – 1 = 16 = 4 = 2
24 24 24 6 3

Answer: 2
3

09) Subtract. Write the answer in lowest terms. [pic]
6 – 2 = 4

4-1 = 3

Answer: 4 3
5

10) Subtract. Write the answer in lowest terms. [pic]

6 3 = 63 = 189
10 30 30

4 11 = 71 = 142
15 30 30

189 – 142 = 47
30 30 30

Answer: 47
30

11) Subtract. Write the answer in lowest terms. [pic]
Answer: 7 7
9

12) Evaluate. Write the answer in lowest terms. [pic]

Answer: 5 = 1
15 3

13) Evaluate. Write the answer in lowest terms. [pic]

11 = 22
15 30

7 = 21
10 30

2 = 12
5 30

22 + 21 = 43 – 12 = 31 = 1 1
30 30 30 30 30 30

Answer: 1 1
30

14) Evaluate. Write the answer in lowest terms. [pic]
2 = 8
9 36

3 = 27
4 36

5 = 30
6 36

6 8 = 278
36 36

1 27 = 63
36 36

3 30 = 138
36 36

278 + 63 = 341- 138 = 203 = 5 23
36 36 36 36 36 36

Answer: 5 23
36

15) What is the place value of the 8 in the decimal 7.58021 ?

Answer: Hundredths

16) Add. [pic]

51.1
5.33
4.8
+6 .
67.23

Answer: 67.23

17) Subtract. [pic]

24.70
- 8.54
16 .16

Answer: 16.16

18) Multiply. [pic]

Answer: 0.8175 x 1,000 = 817.5 all I did was move the decimal point 3 times to the right, so that is was to the 1,000’s place

19) Divide by moving the decimal point. [pic]

Answer: 0.026

3.25
20) Divide. [pic]
3
144
96
240
240
0

Answer: 3.25

21) Divide. [pic]

Answer: 2.445

22) Write in decimal form. [pic]
Answer: 8.0583

23) Write the following as a common fraction. Write your answer in lowest terms. [pic]

0.76 = 76 = 19
1 100 25

Answer: 19
25

24) Find the decimal equivalent of the mixed number. [pic]
8 + 7 ÷ 8 = 1.875

Answer: 1.875

25) Write the decimal equivalent using the bar notation. [pic]

2÷9 = 0.2222222

Answer: 0.2222222
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Test Essay
  • ECO 550 WEEK 2 CHAPTER 3 AND CHAPTER 4 PROBLEMS Essay
  • CHAPTER 4 PRE TEST Essay
  • Practice Test Chapter 3 Essay
  • Essay about Chapter 3: Biology Test
  • Chapter 3 and 4 Research Paper
  • Chapter 3 & 4 Essay
  • Chapter 3 4 Assignment Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free