Management Science Quiz Chapter 9

Only available on StudyMode
  • Topic: Analytic Hierarchy Process, Pairwise comparison, Decision making
  • Pages : 32 (6406 words )
  • Download(s) : 483
  • Published : June 10, 2012
Open Document
Text Preview
Introduction to Management Science, 10e (Taylor)
Chapter 9 Multicriteria Decision Making

1) The different objectives in a goal programming problem are referred to as goals. Answer: TRUE
Diff: 1Page Ref: 400
Main Heading: Goal Programming
Key words: goal programming

2) All goal constraints are inequalities that include deviational variables. Answer: FALSE
Diff: 1Page Ref: 400
Main Heading: Goal Programming
Key words: goal constraints

3) A negative deviational variable is the amount by which a goal level is exceeded. Answer: FALSE
Diff: 2Page Ref: 400
Main Heading: Goal Programming
Key words: goal constraints, deviational variable

4) At least one or both deviational variables in a goal constraint must equal 0. Answer: TRUE
Diff: 2Page Ref: 401
Main Heading: Goal Programming
Key words: deviational variable, goal constraints

5) The objective function in a goal programming model seeks to minimize the deviation from goals in the order of the goal priorities. Answer: TRUE
Diff: 2Page Ref: 401
Main Heading: Goal Programming
Key words: goal prog problem formulation, objective function for goal prog

6) In goal programming, terms are summed in the objective function in order to make consistent decisions. Answer: FALSE
Diff: 2Page Ref: 402
Main Heading: Goal Programming
Key words: goal prog problem formulation, objective function for goal prog

7) Goal constraints can include all deviational variables.
Answer: TRUE
Diff: 1Page Ref: 402
Main Heading: Goal Programming
Key words: deviational variable, goal constraints

8) In goal programming, problems cannot have two or more goals at the same priority level. Answer: FALSE
Diff: 1Page Ref: 402
Main Heading: Goal Programming
Key words: goal prog problem formulation, objective function for goal prog 9) Goal programming provides a method for simultaneously striving to achieve several objectives. Answer: TRUE
Diff: 2Page Ref: 402
Main Heading: Goal Programming
Key words: goal prog problem formulation, objective function for goal prog

10) A requirement for the solution procedure for the goal programming problem is that all goals must be achieved. Answer: FALSE
Diff: 2Page Ref: 402
Main Heading: Goal Programming
Key words: goal programming problem solution procedure

11) One goal is never achieved at the expense of another higher-priority goal. Answer: TRUE
Diff: 1Page Ref: 405
Main Heading: Graphical Interpretation of Goal Programming
Key words: graphical solution to a goal prog problem, goal achievement

12) A goal can be achieved at the expense of another lower-priority goal. Answer: TRUE
Diff: 1Page Ref: 405
Main Heading: Graphical Interpretation of Goal Programming
Key words: graphical solution to a goal prog problem, goal achievement

13) Goal programming solutions do not always achieve all goals. Answer: TRUE
Diff: 1Page Ref: 405
Main Heading: Graphical Interpretation of Goal Programming
Key words: graphical solution to a goal prog problem, goal achievement

14) In a goal programming model, the terms in the objective function are summed to determine the maximum profit or minimum cost. Answer: FALSE
Diff: 1Page Ref: 402
Main Heading: Graphical Interpretation of Goal Programming
Key words: goal prog model, objective function of the goal prog model

15) Objective function terms are not summed in goal programming because not all goals are achievable. Answer: FALSE
Diff: 1Page Ref: 402
Main Heading: Graphical Interpretation of Goal Programming
Key words: goal programming

16) Goal programming violates the divisibility property of linear programming. Answer: FALSE
Diff: 1Page Ref: 402
Main Heading: Graphical Interpretation of Goal Programming
Key words: goal programming
17) In a pairwise comparison, 2 alternatives are compared according to a criterion and one is preferred. Answer: TRUE
Diff: 1Page Ref: 414
Main...
tracking img