Liquid Chromatography

Topics: Molecular orbital, Chemical bond, Atom Pages: 14 (2588 words) Published: January 23, 2012
9.1 Orbitals and Theories of Chemical Bonding

1.Which one of the statements concerning valence bond (VB) and molecular orbital (MO) bond theories is correct? a) MO theory predicts that electrons are localized between pairs of atoms. b) In VB theory, bonding electrons are delocalized over the molecule. c) MO theory accurately describes bonding in O2 and NO, VB theory does not. d) VB theory can describe molecular bonding in excited states. e) MO theory is used to accurately predict the colors of compounds.

Answer: c

9.2 Valence Bond Theory

2.Which of the following statements is/are CORRECT?
1.The overlap between an s orbital and a p orbital is called a pi-bond. 2.The overlap of two s orbitals in H2 is called a sigma bond. 3.HF is formed from the overlap of a hydrogen 1s orbital with a fluorine 2s orbital. a) 1 onlyb) 2 onlyc) 3 onlyd) 2 and 3e) 1, 2, and 3

Answer: b

3.Which of the following statements concerning hybrid orbitals is/are CORRECT? 1.The number of hybrid orbitals equals the number of atomic orbitals that are used to create the hybrids. 2.When atomic orbitals are hybridized, the s orbital and at least one p orbital are always hybridized. 3.To create octahedral structures, two d orbitals must be hybridized along with the s and all three p orbitals. a) 1 onlyb) 2 onlyc) 3 onlyd) 2 and 3e) 1, 2, and 3

Answer: e

4.How many sigma (σ) bonds and pi (π) bonds are in ethene, C2H4? a) four σ, one πb) four σ, two πc) five σ, one πd) five σ, two πe) six σ, zero π

Answer: c

5.How many sigma (σ) bonds and pi (π) bonds are in carbon monoxide? a) three σ, zero πb) two σ, one πc) two σ, two πd) one σ, two πe) zero σ, three π

Answer: d

6.How many sigma (σ) bonds and pi (π) bonds are in the following molecule?

a) seven σ and three π
b) seven σ and two π
c) five σ and five π
d) five σ and three π
e) five σ and two π

Answer: a

7.To form a molecule with a trigonal bipyramidal electron geometry, what set of pure atomic orbitals must be mixed? a) one s and three p
b) one s, three p, and one d
c) one s, three p, and two d
d) two s, six p, and two d
e) two s, six p, and four d

Answer: b

8.What is the maximum number of hybridized orbitals formed by a fluorine atom? a) 1b) 2c) 3d) 4e) 6

Answer: d

9.What is the hybridization of either carbon atom in acetylene, C2H2? a) spb) sp2c) sp3d) sp3de) sp3d2

Answer: a

10.What is the hybridization of the nitrogen atom in NCl3?
a) spb) sp2c) sp3d) sp3de) sp3d2

Answer: c

11.What is the hybridization of the xenon atom in XeF2?
a) spb) sp2c) sp3d) sp3de) sp3d2

Answer: d

12.What is the hybridization of the central nitrogen atom in nitrite ion, NO2-? a) spb) sp2c) sp3d) sp3de) sp3d2

Answer: b

13.What is the hybridization of the chlorine atom in chlorite ion, ClO2-? a) spb) sp2c) sp3d) sp3de) sp3d2

Answer: c

14.What is the hybridization of the central atom in a molecule with a square-planar molecular geometry? a) spb) sp2c) sp3d) sp3de) sp3d2

Answer: e

15.What is the hybridization of each carbon atom in benzene, C6H6? Benzene contains a six-member carbon ring. a) spb) sp2c) sp3d) sp3de) sp3d2

Answer: b

16.For which of the following molecules does the central carbon atom have sp2 hybridization? a) Cl2COb) CHCl3c) CS2d) CH2Cl2e) HCN

Answer: a

17.For which of the following molecules and ions does the central nitrogen atom have sp3 hybridization? a) NO2-b) HNO3c) NOBrd) NBr3e) HNO2

Answer: d

18.For which of the following molecules and ions does the central atom have sp hybridization: NO2+, O3, and I3-? a) NO2+ onlyb) O3 onlyc) I3- onlyd) O3 and I3-e) I3- and NO2+

Answer: a

19.What is the molecular geometry around a central...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • JSB Market Research
  • Global Affinity Chromatography Reagents Market 2014-2018 Essay
  • Chromatography for Protein Purification Essay
  • Chromatography Research Paper
  • Essay on Liquid Chromatography Lab
  • High Performance Liquid Chromatography Analysis of Aspirin Essay
  • Size Exclusion Chromatography Research Paper
  • chromatography Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free