Jenayah Jenayah

Pages: 33 (9148 words) Published: December 3, 2010
Jenayah-jenayah

1) Jenayah siber
1. Jenayah siber merupakan jenayah yang dilakukan melalui komputer dalam internet seperti mengeluarkan duit akaun orang lain, membuat jualan atas talian yang palsu, menceroboh sistem syarikat dan lain-lain.

2. Masyarakat sekarang yang suka mudah dan pantas menyebabkan jenayah siber tersebar. Banyak orang membeli barang, jelaskan bil, kirim wang melalui internet. Ini menyebabkan orang yang pandai dalam komputer giat dalam jenayah ini. Selain itu, komputer yang senang diguna setelah banyak perubahan dilakukan ke atasnya juga menyebabkan jenayah siber tersebar. Banyak kemudahan telah ditambah dalam komputer. Ini mendorong ramai orang giat dalam belajar guna komputer sama akan guna ilmu pengetahuan komputer dalam perkara bermanfaat atau jahat.

3. Setiap lapisan masyarakat patut ada pengetahuan komputer yang sepatutnya. Ini membolehkan mereka membezakan antara maklumat yang betul atau salah. Selain itu, pihak yang menjalankan perniagaan melalui internet patut sentiasa memastikan tiada pihak lain yang menggunakan nama syarikat mereka menjalankan jenayah.

4. Jenayah siber adalah mana perlakuan yang mempunyai niat dan dikaitkan dengan komputer melalui apa-apa cara dan menyebabkan mangsa menderita atau boleh menyebabkan penderitaan, kerugian dan berterusan.

5.Punca utama adalah penjenayah sukar dikenalpastikan,umumnya penjenayah siber adalah golongan berpengetahuan ataupun profesional. Mungkin kawan kita , mungkin pelajar, mungkin profesor atau siapa sahaja. Mereka akan melakukan jenayah terhadap intitusi mereka sendiri atau intitusi pesaing atau mereka diupah oleh pihak tertentu contohnya.Selain itu,sikap manusia juga salah satu punca jenayah siber tersebar,kerana jenayah siber sering dilakukan oleh manusia yang mempunyai attitude negetif.Mereka menyerang sistem hanya sekadar suka-suka ataupun mencuba ilmu yang baru mereka pelajari.Kebanyakan mereka ini adalah remaja ataupun dalam lengkongan 20 an.Golongan remaja mempunyai sikap yang sukar diramal. Mereka belum cukup matang untuk berfikir tentang akibat jenayah yang mereka lakukan. Lebih malang kerana kecanggihan teknologi gagal mengenal pasti penceroboh.

6.Undang-undang siber tidak boleh kita harapkan untuk melindungi kita dari ancaman jenayah komputer.Walau bagaimanapun kita kena mengambil langkah untuk melindungi sistem komputer kita sendiri. Lengkapkan diri kita dengan ilmu tentang komputer dan mungkin kita boleh lindungi sistem komputer kita dengan perisian yang ada di pasaran seperti anti-virus, firewall, pop-up blocker, anti-spyware dan apa saja perisian keselamatan yang lain.

2. Jenayah Juvana
* Artikel Kesan-Kesan Jenayah Juvana kepada masyarakat ini dibuat bagi menjawap soalan salah seorang pengunjung menggunakan nama ‘Rozita’ yang berbunyi “saya ingin mengetahui lebih lanjut apakah kesan-kesan jenyah juvana ini terhadap masyarakat khususnya memandangkan jenayah ini semakin menular sejak kebelakangan ini..”. Sebelum saya meneruskan izinkan saya mengucapkan terima kasih kepada Rozita kerana membuat pertanyaan. * Terlebih dahulu saya memohon maaf kepada Rozita kerana mungkin agak terlambat saya menjawab soalan beliau, tetapi satu pepatah Inggeris yang berbunyi “Better late than Never” membuatkan saya tetap menjawab soalan Rozita walaupun mungkin agak terlambat. * Jenayah Juvana di negara kita bukanlah satu benda asing pada zaman ini, malah ia terus meningkat tahun berganti tahun, masa silih berganti. Namun jika dikira satu masa dulu Jenayah Juvana ini adalah satu perkara janggal dan bermakna ianya amat jarang sekali berlaku. * Jenayah Juvana ini lazimnya merujuk kepada kesalahan jenayah yang dilakukan oleh pelaku yang umurnya di bawah 18 tahun. Hari ini sudah bentuk Jenayah Juvana yang ada di negara kita, saya bagi contoh Kes Rogol pun sudah menjadi salah satu daripada cabang  jenayah Juvana, selain mencuri dan merompak. * Evolusi sentiasa berlaku tidak kira terhadap perkara yang baik mahupun...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Langkah-Langkah Mengatasi Jenayah Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free