Introduction to Management Science

Topics: Linear programming, Optimization, Constraint Pages: 26 (5523 words) Published: April 19, 2013
Introduction to Management Science, 10e (Taylor)
Chapter 4 Linear Programming: Modeling Examples

1) When formulating a linear programming problem constraint, strict inequality signs (i.e., less than < or, greater than >) are not allowed.
Answer: TRUE
Diff: 2Page Ref: Ch 2 review
Main Heading: Formulation and Computer Solution
Key words: formulation

2) When formulating a linear programming model on a spreadsheet, the measure of performance is located in the target cell.
Answer: TRUE
Diff: 2Page Ref: Ch 2 review
Main Heading: Formulation and Computer Solution
Key words: spreadsheet solution

3) The standard form for the computer solution of a linear programming problem requires all variables to be to the right and all numerical values to be to the left of the inequality or equality sign

Answer: FALSE
Diff: 2Page Ref: Ch 2 review
Main Heading: Formulation and Computer Solution
Key words: formulation, standard form

4) The standard form for the computer solution of a linear programming problem requires all variables to be on the left side, and all numerical values to be on the right side of the inequality or equality sign.

Answer: TRUE
Diff: 2Page Ref: Ch 2 review
Main Heading: Formulation and Computer Solution
Key words: formulation, standard form

5) Fractional relationships between variables are not permitted in the standard form of a linear program.
Answer: TRUE
Diff: 2Page Ref: Ch 2 review
Main Heading: Formulation and Computer Solution
Key words: formulation, standard form

6) A constraint for a linear programming problem can never have a zero as its right-hand-side value.
Answer: FALSE
Diff: 2Page Ref: Ch 2 review
Main Heading: Formulation and Computer Solution
Key words: formulation, standard form

7) The right hand side of constraints cannot be negative.
Answer: FALSE
Diff: 2Page Ref: Ch 2 review
Main Heading: Formulation and Computer Solution
Key words: formulation
8) A systematic approach to model formulation is to first define decision variables.
Answer: TRUE
Diff: 1Page Ref: Ch 2 review
Main Heading: Formulation and Computer Solution
Key words: formulation

9) A systematic approach to model formulation is to first construct the objective function before determining the decision variables.
Answer: FALSE
Diff: 1Page Ref: Ch 2 review
Main Heading: Formulation and Computer Solution
Key words: formulation

10) In a linear programming model, a resource constraint is a problem constraint with a greater-than-or-equal-to (≥) sign.
Answer: FALSE
Diff: 1Page Ref: Ch 2 review
Main Heading: Formulation and Computer Solution
Key words: formulation

11) Determining the production quantities of different products manufactured by a company based on resource constraints is a product mix linear programming problem.
Answer: TRUE
Diff: 2Page Ref: 111-116
Main Heading: A Product Mix Example
Key words: formulation, product mix problem

12) Product mix problems cannot have "greater than or equal to" (≥) constraints.
Answer: FALSE
Diff: 2Page Ref: 111-116
Main Heading: A Product Mix Example
Key words: product mix

13) When using a linear programming model to solve the "diet" problem, the objective is generally to maximize profit.
Answer: FALSE
Diff: 2Page Ref: 116-119
Main Heading: A Diet Example
Key words: objective function

14) When using a linear programming model to solve the "diet" problem, the objective is generally to maximize nutritional content.
Answer: FALSE
Diff: 2Page Ref: 116-119
Main Heading: A Diet Example
Key words: objective function

15) In formulating a typical diet problem using a linear programming model, we would expect most of the constraints to be related to calories.
Answer: FALSE
Diff: 2Page Ref: 116-119
Main Heading: A Diet Example
Key words: formulation,...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Introduction to Management Science Essay
  • Introduction to Management Science Essay
  • Introduction to Management Science Essay
  • INTRODUCTION TO POLITICAL SCIENCE 1015 Essay
  • Introduction to Project Management Essay
  • Essay on Introduction to Modern Management
  • Essay about Introduction to Business Management
  • Management Science Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free