Industria de Artificii Din China

Pages: 17 (5482 words) Published: April 13, 2009
Industria de artificii din China
În februarie 1999, Jerry Yu şi-a petrecut sărbătoarea Anului Nou Chinezesc în oraşul Liuyang, situat în Provincia Hunan în China şi cunoscut ca „ţinutul petardelor şi artificiilor”. Jerry este un chinez născut în America. A absolvit un MBA, apoi a condus un mic lanţ de magazine de cadouri în Brooklyn, New York. Liuyang este oraşul natal al mamei lui Jerry. În timpul vizitei sale, rudele i-au propus să investească într-o fabrică de artificii. Domnul Yu a fost puternic impresionat de spectacolele extravagante de artificii pe care le-a văzut în timpul festivalului; în orice caz, a dorit să evalueze situaţia industriei chinezeşti de artificii înainte să se gândească la detaliile financiare.

Istoria artificiilor şi a petardelor
Termenul de artificii în sens larg se referă la totalitatea mijloacelor de obţinere de efecte vizuale şi auditive prin combustie sau explozie. Tehnica fabricării materialelor inflamabile (şi a artificiilor) poartă numele de pirotehnie. Petardele reprezintă un anumit tip de artificii, care produc prin explozie un zgomot puternic. Ele erau utilizate în mod obişnuit mai multe în acelaşi timp, sau imediat una după alta '' în serie, la celebrarea Anului Nou Chinezesc, la nunţi, înmormântări, diverse inaugurări, etc. Principalele ingrediente ale artificiilor au rămas aceleaşi de 1.000 ani: 75% nitrat de potasiu, 15% cărbune de lemn, 10% sulf, toate sub formă de pulbere. Această pulbere arde energic imediat ce este aprinsă, dar nu izbucneşte şi nu face zgomot. S-a descoperit că un proiectil poate fi scos afară din tun prin amplasarea la un capăt a acestei pulberi şi aprinderea sa, pulberea neagră devenind cunoscută ca praf de puşcă. Astăzi, praful de puşcă a fost înlocuit de un praf care scoate mai puţin fum pentru armamentul modern, dar este folosit în continuare ca substanţă explozivă pentru fabricarea artificiilor. Se crede că primii făuritori ai artificiilor au fost chinezii. Chinezii au produs rachete de război şi explozibili încă din secolul al şaselea. Într-o legendă se istoriseşte că un bucătar chinez, în timp ce muncea din greu într-o parte a bucătăriei, s-a întâmplat să amestece sulf, cărbune şi salpetru[1], şi a observat că acestea ard foarte energic când sunt aprinse. Mai departe a observat că aceste ingrediente adunate într-un bambus care este apoi astupat la ambele capete, va exploda mai degrabă decât să ardă, producând şi o pocnitură puternică. Acest moment a însemnat apariţia petardelor. De fapt, cuvântul chinezesc pentru petarde '' baozhu '' înseamnă „bambus explodat”. Pocnetele puternice ale petardelor şi focurile artificiilor s-au considerat a fi perfecte pentru a înspăimânta spiritele rele şi pentru a celebra evenimentele fericite. De mai bine de o mie de ani artificiile au însoţit venirea Anului Nou Chinezesc. Artificiile au ajuns pentru prima dată în Arabia în secolul al şaptelea, apoi în Europa cândva la mijlocul secolului al treisprezecelea. În secolul al cincisprezecelea, artificiile erau utilizate în ceremoniile religioase şi la spectacolele publice. Primii pirotehnişti din Europa erau în marea majoritate italieni. Chiar şi astăzi, cele mai cunoscute nume în industria europeană şi americană de artificii sunt de origine italiană. Din secolul al XVI-lea până în secolul al XVIII-lea, Italia şi Germania au fost cele mai cunoscute zone din continentul european pentru spectacolele de artificii. În 1777 Statele Unite au folosit artificii la serbarea primei zile de Independenţă, artificiile rămânând asociate de atunci cu ziua de 4 iulie. Până în 1830 culorile artificiilor erau limitate, dar în 1999 deja s-a ajuns la şase culori de bază.

Liuyang '' oraşul originar al artificiilor şi petardelor
Conform cronicilor istorice din China, artificiile şi petardele „au apărut în timpul dinastiei Tang (618-907 d.H.), s-au dezvoltat în timpul dinastiei Song (960-1279 d.H.), fiind originare din Liuyang.” Pentru mai mult de o mie de ani, Liuyang a fost cunoscut...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Industria de Los Detergentes Essay
  • China Essay
  • Essay about Communism In China
  • China Essay
  • China Essay
  • China Essay
  • China Essay
  • China Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free