Fedex Analysis

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 276
  • Published : August 1, 2012
Open Document
Text Preview
Management (Gomez-Mejia/Balkin) [PIV]
Chapter 3 Managing Social Responsibility and Ethics

1) A code of ethics in an organization
A) guarantees employees will act in an ethical manner.
B) describes what is legal and illegal.
C) eliminates ethical dilemmas.
D) can create consensus regarding ethical principles.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 94
Objective: LO1
AACSB: Ethical understanding and reasoning abilities

2) About 50% of workers surveyed admitted to engaging in at least one unethical act during the previous year. They believed ethical dilemmas could be reduced by A) firing more unethical employees and making examples of them. B) better communication and a serious commitment by managers to establish ethical standards of conduct. C) providing more training and having managers hide inappropriate behavior. D) better communication and more serious consequences for violating ethical codes. Answer: B

Diff: 3 Page Ref: 95
Objective: LO1
AACSB: Ethical understanding and reasoning abilities

3) Which of the following is not one of the key ethical approaches to making business decisions? A) Utilitarianism
B) Democratic approach
C) Individualism
D) Rights approach
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 95-96
Objective: LO1
AACSB: Ethical understanding and reasoning abilities

4) Which approach to ethical decision making is referred to as the "calculus of pain"? A) Utilitarianism
B) Justice approach
C) Individualism
D) Rights approach
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: 95
Objective: LO1
AACSB: Ethical understanding and reasoning abilities

5) Jeremy's ethical decision making is guided primarily by his belief that his self-interests should be promoted as long as he doesn't harm others. What approach to ethical decision making does Jeremy use? A) Utilitarianism

B) Justice approach
C) Individualism
D) Rights approach
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 95
Objective: LO1
AACSB: Ethical understanding and reasoning abilities

6) If Megan believes that she cannot engage in a course of action if it deprives other individuals of their fundamental human rights, which approach to ethical decision making best describes Megan? A) Utilitarianism

B) Justice approach
C) Individualism
D) Rights approach
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 96
Objective: LO1
AACSB: Ethical understanding and reasoning abilities

7) Which type of justice asks whether an employee received compensation equitable with performance? A) Distributive
B) Utilitarianism
C) Procedural
D) Individualism
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 97
Objective: LO1
AACSB: Ethical understanding and reasoning abilities

8) Which approach to ethical decision making tends to be more flexible? A) Individualism
B) Rights
C) Utilitarianism
D) Justice
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: 97
Objective: LO1
AACSB: Ethical understanding and reasoning abilities

9) The individualism approach to ethics reflects a ________ concern for individuals and a ________ degree of economic freedom. A) high; low
B) low; high
C) high; high
D) low; low
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 98
Objective: LO1
AACSB: Ethical understanding and reasoning abilities

10) A formal statement of ethics and values that is designed to guide employee conduct in a variety of business situations is A) a corporate credo.
B) a code of ethics.
C) an ethical policy statement.
D) a values statement.
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 99
Objective: LO2
AACSB: Ethical understanding and reasoning abilities

11) Which of the following is not considered a stakeholder?
A) Employees
B) Customers
C) Shareholders
D) Economy
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 99
Objective: LO2
AACSB: Ethical understanding and reasoning abilities

12) In response to the Tylenol crisis in the 1980s, one factor Johnson & Johnson found helpful in effectively responding was A) their corporate credo.
B) government legislation.
C) local law...
tracking img