Essay, Term Paper, or Research Paper

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 181
  • Published : March 3, 2013
Open Document
Text Preview
1. In which city were the first Modern Olympics held?
Ο Athens
Ο Munich
Ο Barcelona
Ο Olympia
Answer: Answer: Athens
The Modern Olympics were first held in Athens, Greece in 1896. They were started by a rich Frenchman, Baron Pierre de Coubertin.

2. In which year were the first Modern Olympics held?
Ο 1698
Ο 1798
Ο 1896
Ο 1968
Answer: Answer: 1896
The Modern Olympics were first held in 1896 in Athens, Greece. They were started by a rich Frenchman, Baron Pierre de Coubertin.

4. Who has won the maximum number of gold medals at a single Olympic Games in the history of the Olympics? Ο Michael Phelps
Ο James Connelly
Ο Mark Spitz
Ο Abebe Bikila
Answer: Answer: Michael Phelps
Michael Fred Phelps of the USA won eight swimming gold medals at the 2008 Beijing Olympics. He holds the record for the maximum number of gold medals at a single Olympic Games in the history of the Olympics surpassing the earlier record of Mark Spitz, who won seven gold medals at the 1972 Munich Olympics.

5. Who set a record for the most gold medals in a single Olympic Games at the 1972 Munich Olympics? Ο Mark Spitz
Ο James Connelly
Ο Nadia Comaneci
Ο Abebe Bikila
Answer: Answer: Mark Spitz
Mark Spitz of the USA won seven swimming gold medals, including four individual, all in record times at the 1972 Munich Olympics. Michael Phelps of the USA won eight swimming gold medals at the 2008 Beijing Olympics and thus set a new record for the maximum number of gold medals in a single Olympic Games in the history of the Olympics.

7. Name the person who has won the maximum number of total career Olympic medals (i.e., cumulative Olympic medals over a period of time). Ο Larissa Latynina
Ο Paavo Nurmi
Ο Nikolay Andrianov
Ο Michael Phelps
Answer: Answer: Larissa Latynina
Larissa Latynina, the gymnast of the Soviet Union, has won a total of 18 Olympic medals (9 gold medals, 5 silver medals, and 4 bronze medals) from three Olympic Games. Michael Phelps, the swimmer of the USA, has won a total of 16 Olympic medals (14 gold medals, and 2 bronze medals) from two Olympics. Nikolay Andrianov, the gymnast of the Soviet Union, has won a total of 15 Olympic medals (7 gold medals, 5 silver medals, and 3 bronze medals) from three Olympics.

8. Who was the first winner in modern Olympics?
Ο James Connelly
Ο Mark Spitz
Ο Nadia Comaneci
Ο Abebe Bikila
Answer: Answer: James Connelly
After James Connelly won the triple jump event, he telegraphed to his family the following message: "The Greeks conquered Europe, I've conquered the world."

10. What is the distance of the marathon race in the Olympics? Ο 21 miles 585 yards
Ο 22 miles 855 yards
Ο 24 miles 835 yards
Ο 26 miles 385 yards
Answer: Answer: 26 miles 385 yards
The distance of the marathon race is 26 miles 385 yards or 42.19 km.

11. What is the meaning of the motto 'Citius, Altius, Fortius' of the Olympic Games? Ο Faster, Higher, Stronger
Ο Citadel, Attitude, Fortitude
Ο Civility, Attainment, Fortune
Ο Quicker, Heavier, Taller
Answer: Answer: Faster, Higher, Stronger
Devised by a French educationist, Father Henri Didon, the Latin motto 'Citius, Altius, Fortius' means Faster, Higher, Stronger.

13. Who is the athlete to win the Olympic marathon barefoot? Ο Abebe Bikila
Ο Mark Spitz
Ο Nadia Comaneci
Ο Kipchoge Keino
Answer: Answer: Abebe Bikila
Abebe Bikila of Ethiopia won the marathon title barefoot in the 1960 Rome Olympics clocking a record time of 2 hours, 14 minutes and 16.2 seconds.

14. What do the rings on the Olympic Games flag represent?
Ο Five continents of the world
Ο Seven continents of the world
Ο Five primary colors
Ο Seven primary colors
Answer: Answer: Five continents of the world
The rings on the Olympic Games flag represent the five continents (Africa, America, Asia, Australia and Europe) of the world.  North and South America are considered as one continent, and Antartica is not included. The colors of the...
tracking img