Equity: Stock Exchange and Mark

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 105
  • Published : February 27, 2013
Open Document
Text Preview
1. SEBI set up a 24-member committee under the Chairmanship of _____________ to develop the appropriate regulatory framework for derivatives trading in India. [mark 2] a) Dr. Rangarajan
b) Shri R C Mathur
c) Dr. L. C. Gupta
d) Shri M. R. Mayya
answer – c)
2. The derivatives exchange/segment should have a separate governing council and representation of trading/clearing members shall be limited to maximum of _______ percent of the total members of the governing council. [mark 2] a) 30

b) 40
c) 50
d) 60
Answer – b)
3.

As per the Securities Contract (Regulation) Rules, 1957 every Recognized Stock Exchange has to submit its annual report to __________. (2 marks)

(a) SAT
(b) Central Govt.
(c) State Government
(d) SEBI
4. The term 'Member' is defined in the Securities Contract (Regulation) Act 1956 as ___________. (1 mark)
(a) member of the Board as constituted under SEBI Act 1992
(b) member of a recognized stock exchange
(c) member of the SAT as constituted under the SEBI Act 1992 (d) member as defined under the Companies act 1956
5. An application by a stock broker for grant of a certificate shall be made in ‘Form _____’ through the stock exchange or stock exchanges, as the case may be, of which he is admitted as a member. [mark 2]

a) A
b) B
c) C
d) D
answer – a)
6. Every stock broker shall pay to the Board a fee in respect of all sale and purchase transactions in securities other than debt securities at the rate of__________ percent of the price at which the securities are purchased or sold

[mark 3]

a) 0.0002
b) 0.002
c) 0.02
d) 0.2
answer – a)
7. Schedule IV of the SEBI (Stock Broker and Sub Broker) Regulation deals with _________. (1 mark)
(a) fee payable to SEBI
(b) compliance of listing agreement
(c) right to appeal against suspension by SEBI
(d) None of the above
8. The net assets of the defaulting clearing member shall be defrayed first to the constituents of the defaulter. (2 marks)
(a) False, except in certain circumstances.
(b) FALSE
(c) True, except in certain circumstances.
(d) TRUE
9. Verification and Upload of Client details have to be done on SEBI website every ________. (1 mark)
(a) one week
(b) two week
(c) 15 days
(d) None of the above

10. A member of a clearing corporation or clearing house of the derivatives exchange or derivatives segment of a stock exchange who may clear and settle transactions on its own account or on account of its clients only, is known as[mark 2] a) Clearing member

b) Self clearing member
d) Trading cum clearing member
d) Full clearing member
Answer – b)
11. A clearing member shall pay a fee of rupees _________ every year till his registration is in force

[mark 2]

b) 25000
c) 50000
d) 75000
e) 1,00,000
Answer – b)
12. Every trading member shall pay to the Board, a fee in respect of the transactions undertaken by him on the derivatives segment of a recognized stock exchange, at the rate of _________ per cent of his turnover rupees 10 per crore. [mark 2]

a) 0.0001
b) 0.001
c) 0.01
d) 0.1
answer – a)
13. Collection of upfront VaR based margin is a measure of _________.(2 marks) (a) VaR Management
(b) VaR Administration
(c) Exchange Administration
(d) Risk Management
14. NSCCL was set up in __________
a. May 1996
b. April 1996
c. June 1998

[mark 2]

d. October 1996
e. Delivery and payment within any time exceeding fourteen days but not exceeding two months following the date of the contract is known as

[mark

1]
a) Special Delivery
b) Hand delivery
c) Spot delivery
d) clearing delivery
answer – a)
f. Payment in respect of all Deals for the Clearing in Cleared Securities shall be made through [mark 2]
a) Clearing Bank
b) Clearing house
c) Depository participant
d) Depository
answer – a)
g. Clearing Members only shall be entitled to clear and settle contracts through the Clearing House. [mark 1]

a) true
b) false
answer – a)
15. Which of the following statements is/are...
tracking img