Education

Only available on StudyMode
  • Download(s): 950
  • Published: May 10, 2013
Read full document
Text Preview
AL-REHMAN ACADEMY

MC 753 Green Town Karachi

-------------------------------------------------

PROSE SECTIONPAKISTAN ZINDABADShort Question-Answers

Q1. Who was the first Governor General & founder of Pakistan? Ans: Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah was the first Governor General andthe founder of Pakistan.

Q2. Who was the last Viceroy of India? When did he become the last Viceroy? Ans: Lord Mountbatten was the last Viceroy of India. He became the last Viceroy in March, 1947.

Q3. Why was the Quaid-e-Azam tired and unwell at this time? Ans: Pakistan was achieved after a long struggle. The Quaid-e-Azam was completely tired after the creation of Pakistan. The killing and destruction of the millions of Muslims made him unwell..

Q4. How does Pakistan compare in size of population with the other nations of the world? How large was the population of Pakistan when it became independent?
Ans: In size of population, Pakistan is the fifth largest nation of the world and it is also the biggest Muslim country of the world. When Pakistan became independent, its population was seventy million.

Q5. What message did the Quaid-e-Azam give his people soon after he became the Governor General of Pakistan?
Ans: The Quaid-e-Azam said to his people, “you are free, you are free to go to your temples, you are free to go to your Mosques or to any other place of worship in this State of Pakistan. You may belong to any religion or caste…We are all citizens and equal citizens of one State”.

Q6. State briefly what the ‘Pakistan Resolution’ decided? Ans: The ‘Pakistan Resolution’ decided that India must be divided into two independent states, i.e. Pakistan (a Muslim State) and India. Pakistan must comprise those parts of the sub-continent in which the Muslims were in majority.

Q7. What were the provinces that voted to join Pakistan?
Ans: Sindh, the North-West Frontier Province, Baluchistan, the West Punjab, Sylhet and the East Bengal voted to join Pakistan.

Q8. What is meant by “Think a hundred time before you take the decision but once the decision is taken stand by it as one man”?
Ans: It means that we should think again and again before taking decision. We should consider all ups and downs one by one and we should not decide anything hurriedly. But once decision taken, we should stick it unitedly.

Q9. What was the work the Quaid-e-Azam had to do?
Ans: The Pakistan Movement was in full swing. During this period the Muslims of the sub-continent were passing through a very critical time. The Muslims looked at the Quaid-e-Azam for the achievement of their homeland. The Quaid-e-Azam had to work hard to bring the Muslims on one platform.

Q10. What were the differences between Hindus and the Muslim that led to the creation of Pakistan? Ans: Muslims believe in ONE God, but Hindus worship many gods and goddesses. In Islam, all humans are created equal but Hinduism has a caste system. Hindus believe that your body andsoul comes back after your death and you re-live, Muslims believe in the Day of Judgment only. Muslims eat all wholesome food including meat of Cow, goat, and chicken while cow is a sacred animal and a deity for Hindus. These differences between Hindus and the Muslim that led to the creation of Pakistan.

Q11. What do you learn about the Quaid-e-Azam from Pakistan Zindabad? Or What impression do you get from the Quaid-e-Azam’s personality from the lesson Pakistan Zindabad? Or Give an account of qualities of leadership and character of Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah as given in Pakistan Zindabad. Or Write a few lines about Quaid-e-Azam. Or How is the personality of Quaid-i-Azam according to the lesson of Pakistan Zindabad?

Ans: Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah was a great leader. He was the founder and first Governor General of Pakistan. He won Pakistan by his irrefutable arguments. He was bold, frank and upright. He took up the...
tracking img