Civil Services/History

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 72
  • Published : April 1, 2013
Open Document
Text Preview

Free Online Solved papers for Exams
Sample Test papers Model Question Bank Previous papers For India -------------------------------------------------
Tuesday, February 7, 2012
Indian History UPSC MCQ Paper
Indian History UPSC MCQ Paper
History Objective Sample Questions
1. Babar laid the foundation of Mughal empire in 1526 by defeating: (a) Daulat Khan Lodi
(b) Ibrahim Lodi
(c) Rana Sanga
(d) Alauddin Khilji
Answer. (b)

2. Akbar assumed actual control over the administration of his empire in : (a) 1556 
(b) 1562
(c) 1558 
(d) 1550
Answer. (d)

10. The court language of Mughals was:
(a) Arabic 
(b) Hindi
(c) Persian 
(d) Urdu
Answer. (c)

3. During the reign of Emperor Akbar, famous men Haribans, Mukund and Daswant were
(a) Architects 
(b) Painters
(c) Warriors 
(d) Writers
Answer. (b)

4. Akbar founded the Din-i-Ilahi primarily to:
(a) Put an end to differences between the Hindus and the Muslims (b) Establish a national religion which would be acceptable to the Muslims and Hindus (c) Ensure racial and communal harmony
(d) Form a religious club
Answer. (b)

5. Of which one of the following kingdoms was Malik Ambar the Prime Minister? (a) Ahmadnagar 
(b) Bijapur
(c) Golconda 
(d) Khandesh
Answer. (a)

6. The Mughal emperor, who died to a sudden fall from the staircase, was: (a) Babar 
(b) Humayun
(c) Jahangir 
(d) Aurangzeb
Answer. (b)

7. ‘By conquering most parts of the Indian subcontinent and giving it one of the best systems of administration then known to the world, he perpetuated the” name of his forebears and of the Mughal dynasty in the land. This statement aptly refers to : (a) Akbar 

(b) Jahangir
(c) Shahjahan 
(d) Aurangzeb
Answer. (a)

8. The most famous court-poet (in Hindi literature) of Akbar was: (a) Raskhan
(b) Surdas
(c) Tulsidas
(d) Abdur Rahim-Khan-i-Khanan
Answer. (d)

9. Humayun received the Kohinoor diamond from:
(a) The ruler of Gwalior
(b) Shershah Suri 
(c) The ruler of Bikaner
(d) The ruler of Jodhpur
Answer. (a)

10. The head of the military department under the recognised central machinary of administration during Akbar's reign was:
(a) Diwan 
(b) Mir Bakshi
(c) Mir Saman 
(d)Bakshi
Answer. (b)

11. Which of the following were the features of the Mansabdari system introduced by the Mughals?
1. Periodic inspection of artillery
2. Branding horses
3. Hereditary grant of jagirs
4. Lack of distinction between civil and millitary departments (a) 1 and 3 
(b) 2 and 3
(c) 2 and 4 
(d) 1 and 4
Answer. (b)

12. Which of the following was/were factors that contributed to Humayun‘s debacle against Sher Shah in 1540?
I. Humayun lacked financial resources for continuous warfare ll. Humayun faced hostility of his brothers
III. Sher Shah had far more courage, political experience and organizing capabilities IV. Humayun had to face several rebellions from his nobles because of which he could not keep an eye on` Sher Shah's activities

(a) I, Il, III and IV
(b) I and IV
(c) Only III
(d) I, ll and lll
Answer. (d)

13. Ibadat Khana, where learned men of all religions discussed religious issues during the time of Akbar, is a famous structure in:
(a) The Agra fort 
(b) The Red fort of Delhi
(c) Sikandara 
(d) Fatehpur Sikri
Answer. (d)

14. The word Mansab stood for:
(a) A piece of land 
(b) A rank
(c) An office 
(d) A grade of pay
Answer. (b)

15. Which of the following are true with regard to Akbar?
I. He abolished Jaziya and Pilgrim Tax in 1564 and 1563 AD. respectively. ll. He erected the ‘lbadat Khana’ for holding religious discussions Ill. His Din-i-Ilahi was a code of social conduct
IV. He got the Khutba to be read in his name in 1574 A.D.
(a) I and ll 
(b) 1, II and III
(c) I, II, III and IV 
(d) I and IV
Answer. (a)

16. Which of the following buildings is not situated at Fatehpur Sikri? (a) The Panch Mahal
(b) Moti Masjid
(c) Tomb of Salim Chishti
(d) The Mariam Palace
Answer. (b)...
tracking img