Brain and Cranial Nerves

Only available on StudyMode
  • Topic: Cranial nerves, Cerebrum, Brain
  • Pages : 36 (5260 words )
  • Download(s) : 123
  • Published : November 4, 2011
Open Document
Text Preview
Chapter 13: Brain and Cranial Nerves

Multiple Choice

1.Which of the following statements concerning the brainstem is true? A)The brainstem consists of the medulla, pons, and cerebellum. B)The brainstem is responsible for higher level thinking skills. C)Damage to the brainstem is usually fatal.

D)All twelve cranial nerves enter or exit from the brainstem. E)The brainstem is a relay for sensory input.
Answer: c
Level: 1

2.In the CNS, clusters of gray matter containing cell bodies are called A)nuclei.
B)pyramids.
C)tracts.
D)peduncles.
E)ganglia.
Answer: a
Level: 1

3.The fact that the right side of the brain controls the left side of the body is explained by the A)division of the cerebrum into two hemispheres.
B)division of the cerebellum into two hemispheres.
C)decussation of the pyramids in the medulla.
D)need for contra-lateral control of body function.
E)brainstem being below the midbrain.
Answer: c
Level: 1

4.Which of the following is correctly associated with the medulla oblongata? A)It gives rise to conscious thoughts.
B)It contains nuclei for regulation of heart rate and blood vessel diameter. C)It contains enlargements called cerebral peduncles.
D)It is the most superior portion of the brainstem.
E)It relays sensory information.
Answer: b
Level: 1

5.The pyramids of the medulla contain
A)ascending motor tracts.
B)descending motor tracts.
C)ascending sensory tracts.
D)descending sensory tracts.
E)none of the above
Answer: b
Level: 1

6.Walking a tightrope would activate what portion of the medulla? A)the pyramids
B)the superior colliculi
C)the olives
D)both A and B
E)both A and C
Answer: e
Level: 2

7.Consider the following five terms and determine which does not belong. A)medulla oblongata
B)pons
C)cardiac center
D)pyramids
E)olives
Answer: b
Level: 1

8.A patient with a traumatic head injury may exhibit vomiting as a result of irritation of nuclei in the A)pons.
B)cerebellum.
C)medulla oblongata.
D)corpora quadrigemina.
E)midbrain.
Answer: c
Level: 1

9.A small lesion in the brainstem which resulted in a rapid heart rate, intense vasoconstriction, and elevated blood pressure would probably be located in the A)medulla oblongata
B)pons
C)cerebellum
D)hypothalamus
E)cerebrum
Answer: a
Level: 3

10.The part of the brain that connects the medulla to the midbrain is the A)cerebral peduncle.
B)pons.
C)cerebellum.
D)thalamus.
E)hypothalamus.
Answer: b
Level: 1

11.The nucleus for the facial nerve (cranial nerve VII) is located in the A)pons.
B)medulla.
C)mesencephalon.
D)cerebrum.
E)cerebellum.
Answer: a
Level: 1

12.Damage to pontine nuclei might affect
A)vision.
B)talking.
C)blood pressure.
D)respiration.
E)heart rate.
Answer: e
Level: 1

13.Which two portions of the brain are involved in controlling respiration? A)pons, hypothalamus
B)cerebrum, hypothalamus
C)pons, medulla oblongata
D)medulla oblongata, cerebral peduncles
E)pons, thalamus
Answer: c
Level: 1

14.The nuclei of cranial nerves III and IV are located in the A)pons.
B)medulla.
C)midbrain.
D)diencephalon.
E)cerebellum.
Answer: c
Level: 1

15.The superior and inferior colliculi are located in which of the following portions of the midbrain? A)tegmentum (floor)
B)cerebral peduncles
C)substantia nigra
D)red nucleus
E)tectum (roof)
Answer: e
Level: 1

16.The inferior colliculi
A)are an integral part of the cerebrum.
B)are involved with auditory pathways in the CNS.
C)interconnect directly with the eye.
D)are a major CNS motor neurotransmitter group.
E)are located in the pons.
Answer: b
Level: 1

17.The superior colliculi receive input from the
A)eyes, skin, cerebrum and inferior colliculi.
B)inferior colliculi, pyramids, skin and red nucleus.
C)skin, ears, pyramids and cerebellum.
D)cerebrum, cerebellum, thalamus and inferior...
tracking img