Bioportal Ch. 2 Study Guide

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 161
  • Published : January 25, 2012
Open Document
Text Preview
1.Polar molecules
A.have bonds with an unequal distribution of electric charge. B.must form ions in water solution.
C.have bonds with an equal distribution of electrical charge. D.have bonds with an overall negative charge.
E.have bonds with an overall positive charge.

Correct
See Section 2.2: How Do Atoms Bond to Form Molecules?
Points Earned:1/1
Correct Answer:A
Your Response:A
2.Hydrocarbons are _______ and _______, whereas salts are _______ and _______.
A.nonpolar; hydrophobic; polar; hydrophilic
B.nonpolar; hydrophilic; polar; hydrophobic
C.polar; hydrophilic; nonpolar; hydrophobic
D.polar; hydrophobic; nonpolar ; hydrophilic
E.None of the above

Correct
See Section 2.2: How Do Atoms Bond to Form Molecules?
Points Earned:1/1
Correct Answer:A
Your Response:A
3.The pH of coffee is close to 5 and that of pure water is 7. This means that
A.coffee is more basic than water.
B.water is more acidic than coffee.
C.the H+ concentration of coffee is seven-fifths that of water. D.the H+ concentration of water is one-one hundredth that of coffee. E.the H+ concentration of water is one-hundred times that of coffee.

Correct
See Section 2.4: What Makes Water So Important for Life?
Points Earned:1/1
Correct Answer:D
Your Response:D
4.Which of the following statements best describes the difference between an element and a molecule?
A.An element is composed of atoms; a molecule is not.
B.An element is composed of only one kind of atom; molecules can be composed of more than one kind of atom. C.An element is unstable; molecules are stable.
D.Elements always have lower atomic weights than molecules. E.Elements exist in nature only as parts of molecules.

Correct
See Section 2.1: How Does Atomic Structure Explain the Properties of Matter? Points Earned:1/1
Correct Answer:B
Your Response:B
5.Solid salt, NaCl, is neutral. When dissolved in water, NaCl
A.remains as NaCl (does not dissociate).
B.dissociates to form Na– and Cl+.
C.dissociates to form Na+ and Cl– ions that do not interact with water molecules. D.dissociates to form Na+ and Cl– ions that interact with water molecules. E.does not dissociate, but interacts with water molecules.

Correct
See Section 2.2: How Do Atoms Bond to Form Molecules?
Points Earned:1/1
Correct Answer:D
Your Response:D
6.Why is the pH of a 0.1 M solution of acetic acid in water higher than that of a 0.1 M solution of HCl in water?
A.HCl is a weaker acid than acetic acid.
B.The acetic acid does not fully ionize in water, but HCl does. C.HCl does not fully ionize in water, but acetic acid does. D.Acetic acid is a better buffer than HCl.
E.Acetate (ionized acetic acid) is a strong base.

Correct
See Section 2.4: What Makes Water So Important for Life?
Points Earned:1/1
Correct Answer:B
Your Response:B
7.The reactivity of an atom arises from the
A.energy difference between the s and p orbitals.
B.potential energy of the outermost shell.
C.average distance of the outermost shell from the nucleus. D.sum of the potential energies of all electron shells.
E.existence of unpaired electrons in the outermost shell.

Correct
See Section 2.2: How Do Atoms Bond to Form Molecules?
Points Earned:1/1
Correct Answer:E
Your Response:E
8.Covalent bond formation depends on the ability of atoms to
A.share electrons with other atoms.
B.donate electrons to other atoms.
C.receive electrons from other atoms.
D.Both a and b
E.All of the above

Correct
See Section 2.2: How Do Atoms Bond to Form Molecules?
Points Earned:1/1
Correct Answer:A
Your Response:A
9.Which of the following structures molecules is incorrect?
A.CH3—NH3
B.CH2=CH2
C.CH3—NH2
D.CH3—NH3+
E.CH3—CH3

Correct
See Section 2.3: How Do Atoms Change Partners in Chemical Reactions? Points Earned:1/1
Correct Answer:A
Your Response:A
10.What property of water contributes most to...
tracking img