Biology Chapter 4

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 12
  • Published : February 26, 2013
Open Document
Text Preview
Chapter 4 Carbon and the Molecular Diversity of Life
Multiple-Choice Questions
1) Organic chemistry is a science based on the study of A) functional groups.
B) vital forces interacting with matter.
C) carbon compounds.
D) water and its interaction with other kinds of molecules. E) inorganic compounds.
Answer: C
Topic: Concept 4.1
Skill: Knowledge/Comprehension

2) Early 19th- century scientists believed that living organisms differed from nonliving things as a result of possessing a ʺlife forceʺ that could create organic molecules from inorganic matter. The term given to this belief is

A) organic synthesis.
B) vitalism.
C) mechanism.
D) organic evolution.
E) inorganic synthesis.
Answer: B
Topic: Concept 4.1
Skill: Knowledge/Comprehension

3) The experimental approach taken in current biological investigations presumes that A) simple organic compounds can be synthesized in the laboratory from inorganic precursors, but complex organic compounds like carbohydrates and proteins can only be synthesized by living organisms. B) a life force ultimately controls the activities of living organisms and this life force cannot be studied by physical or chemical methods.

C) although a life force, or vitalism, exists in living organisms, this life force cannot be studied by physical or chemical methods.
D) living organisms are composed of the same elements present in nonliving things, plus a few special trace elements found only in living organisms or their products. E) living organisms can be understood in terms of the same physical and chemical laws that can be used to explain all natural phenomena.

Answer: E
Topic: Concept 4.1
Skill: Knowledge/Comprehension

4) One of the following people set up a closed system to mimic Earthʹs early atmosphere and discharged electrical sparks through it. A variety of organic compounds common in organisms were formed. Who did this? A) Stanley Miller

B) Jakob Berzelius
C) Friedrich Wohler
D) Hermann Kolbe
E) August Kekulé
Answer: A
Topic: Concept 4.1
Skill: Knowledge/Comprehension

Page 1

5) Which of the following people used this apparatus to study formation of organic compounds?

A) Stanley Miller
B) Jakob Berzelius
C) Friedrich Wohler
D) Hermann Kolbe
E) August Kekulé
Answer: A
Topic: Concept 4.1
Skill: Knowledge/Comprehension

6) Which of the following people was the first to synthesize an organic compound, urea, from inorganic starting materials?
A) Stanley Miller
B) Jakob Berzelius
C) Friedrich Wohler
D) Hermann Kolbe
E) August Kekulé
Answer: C
Topic: Concept 4.1
Skill: Knowledge/Comprehension

Page 2

7) Which of the following peopleʹs synthesis of this compound from inorganic starting materials provided evidence against vitalism?

A) Stanley Miller
B) Jakob Berzelius
C) Friedrich Wohler
D) Hermann Kolbe
E) August Kekulé
Answer: C
Topic: Concept 4.1
Skill: Knowledge/Comprehension

8) Which of the following people synthesized an organic compound, acetic acid, from inorganic substances that had been prepared directly from pure elements?
A) Stanley Miller
B) Jakob Berzelius
C) Friedrich Wohler
D) Hermann Kolbe
E) August Kekulé
Answer: D
Topic: Concept 4.1
Skill: Knowledge/Comprehension

9) Which of the following peopleʹs synthesis of this compound from inorganic starting materials provided evidence against vitalism?

A) Stanley Miller
B) Jakob Berzelius
C) Friedrich Wohler
D) Hermann Kolbe
E) August Kekulé
Answer: D
Topic: Concept 4.1
Skill: Knowledge/Comprehension

Page 3

10) One of the following people was the first to suggest that organic compounds, those found in living organisms, were distinctly different from inorganic compounds found in the nonliving world. Though this suggestion is now known to be incorrect, it stimulated important research into organic compounds. Who suggested this? A) Stanley Miller

B) Jakob Berzelius
C) Friedrich Wohler
D) Hermann Kolbe
E) August Kekulé
Answer: B...
tracking img