Biology, 7e (Campbell) Chapter 6: a Tour of the Cell Chapter Questions

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 931
  • Published : April 30, 2012
Open Document
Text Preview
Biology, 7e (Campbell)
Chapter 6: A Tour of the Cell
Chapter Questions

1) All of the following are part of a prokaryotic cell except A) DNA.
B) a cell wall.
C) a plasma membrane.
D) ribosomes.
E) an endoplasmic reticulum.
Answer: E
Topic: Concept 6.2
Skill: Knowledge

2) The volume enclosed by the plasma membrane of plant cells is often much larger than the corresponding volume in animal cells. The most reasonable explanation for this observation is that A) plant cells are capable of having a much higher surface-to-volume ratio than animal cells. B) plant cells have a much more highly convoluted (folded) plasma membrane than animal cells. C) plant cells contain a large vacuole that reduces the volume of the cytoplasm. D) animal cells are more spherical, while plant cells are elongated. E) the basic functions of plant cells are very different from those of animal cells. Answer: C

Topic: Concept 6.2
Skill: Comprehension

3) Which of the following comparisons between prokaryotic and eukaryotic cells is incorrect? A) The lack of organelles in prokaryotes means that they are structurally less complex than eukaryotes. B) The lack of internal membranes means that prokaryotes cannot compartmentalize function to the same extent as eukaryotes. C) All membrane function in prokaryotes is accomplished in the plasma membrane, while in eukaryotes, these functions are more distributed among the organelles. D) The specialization of function in organelles suggests that eukaryotes will contain a wider variety of phospholipids than prokaryotes. E) The lack of organelles in prokaryotes means that the basic cellular functions are different in prokaryotes than in eukaryotes. Answer: E

Topic: Concept 6.2
Skill: Application

For the following questions, use the lettered answers to match the structure to its proper cell type. Choose the most inclusive category. Each answer may be used once, more than once, or not at all.

A.a feature of all cells
B.found in prokaryotic cells only
C.found in eukaryotic cells only
D.found in plant cells only
E.found in animal cells only

4) plasma membrane
Answer: A
Topic: Concept 6.2
Skill: Knowledge

5) tonoplast
Answer: D
Topic: Concept 6.4
Skill: Knowledge

6) nucleoid
Answer: B
Topic: Concept 6.3
Skill: Knowledge

7) Which of the following does not contain functional ribosomes? A) a prokaryotic cell
B) a plant mitochondrion
C) a chloroplast
D) an animal mitochondrion
E) a nucleolus
Answer: E
Topic: Concept 6.3
Skill: Knowledge

8) Large numbers of ribosomes are present in cells that specialize in producing which of the following molecules? A) lipids
B) starches
C) proteins
D) steroids
E) glucose
Answer: C
Topic: Concept 6.3
Skill: Knowledge

9) Which of the following compounds require the presence of the nuclear pores to move between the cytoplasm and the interior of the nucleus? A) ribosomal RNA
B) messenger RNA
C) proteins synthesized in the cytoplasm that are part of ribosomes D) A and B only
E) A, B, and C
Answer: E
Topic: Concept 6.3
Skill: Comprehension

10) Which of the following organelles is not a common destination for small vesicles that bud off the Golgi apparatus? A) plasma membrane
B) lysosomes
C) vacuole
D) endoplasmic reticulum
E) all of the above
Answer: D
Topic: Concept 6.3
Skill: Comprehension

11) Under which of the following conditions would you expect to find a cell with a predominance of free ribosomes? A) a cell that is secreting proteins
B) a cell that is producing cytoplasmic enzymes
C) a cell that is constructing its cell wall or extracellular matrix D) a cell that is digesting food particles
E) a cell that is enlarging its vacuole
Answer: B
Topic: Concepts 6.3, 6.4
Skill: Application

12) Which type of organelle is primarily involved in the synthesis of oils, phospholipids, and steroids? A) ribosome
B) lysosome
C) smooth endoplasmic reticulum
D) mitochondrion
E)...
tracking img