Biology, 7e (Campbell) Chapter 24: the Origin of Species

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 552
  • Published : March 11, 2011
Open Document
Text Preview
Biology, 7e (Campbell)
Chapter 24: The Origin of Species

Chapter Questions

1) Which of the following applies to both anagenesis and cladogenesis? A) branching
B) increased diversity
C) speciation
D) more species
E) adaptive radiation
Answer: C
Topic: Concept 24.1
Skill: Comprehension

2) Which of the following statements about species, as defined by the biological species concept, is (are) correct?
I.Biological species are defined by reproductive isolation.
II.Biological species are the model used for grouping extinct forms of life.
III.The biological species is the largest unit of population in which successful
reproduction is possible.
A) I only
B) II only
C) I and III
D) II and III
E) I, II, and III
Answer: C
Topic: Concept 24.1
Skill: Comprehension

3) What is generally true of two sibling species?
A) They shared a common ancestor recently in evolutionary time. B) Genes are unable to pass from one sibling species' gene pool to the other's. C) They are unable to produce hybrid offspring upon interbreeding. D) Their reproductive isolation from each other is complete. E) They are the result of anagenesis.

Answer: A
Topic: Concept 24.1
Skill: Comprehension

4) Which of the various species concepts identifies species based on the degree of genetic exchange between their gene pools? A) phylogenetic
B) ecological
C) biological
D) morphological
E) paleontological
Answer: C
Topic: Concept 24.1
Skill: Knowledge

5) For which two species concepts are anatomical features the primary criterion for determining species identities?
1.biological
2.ecological
3.morphological
4.phylogenetic
5.paleontological
A) 1 and 2
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) 3 and 5
E) 4 and 5
Answer: D
Topic: Concept 24.1
Skill: Comprehension

6) Successfully breeding two individual organisms at a zoo and obtaining fertile offspring for several generations is no guarantee that the same could occur in nature (i.e., in the wild). Which species concept becomes difficult to confirm because of this fact? A) biological

B) ecological
C) morphological
D) phylogenetic
E) paleontological
Answer: A
Topic: Concept 24.1
Skill: Knowledge

7) There is still some controversy among biologists about whether Neanderthals should be placed within the same species as modern humans, or into a separate species of their own. Most DNA sequence data analyzed so far indicate that there was probably little or no gene flow between Neanderthals and Homo sapiens. Which species concept is most applicable in this example? A) paleontological

B) phylogenetic
C) ecological
D) morphological
E) biological
Answer: E
Topic: Concept 24.1
Skill: Application

8) A biologist discovers two populations of wolf spiders whose members appear identical. Members of one population are found in the leaf litter deep within a woods. Members of the other population are found in the grass at the edge of the woods. The biologist decides to designate the members of the two populations as two separate species. Which species concept is this biologist most closely utilizing? A) ecological

B) biological
C) morphological
D) paleontological
E) phylogenetic
Answer: A
Topic: Concept 24.1
Skill: Application

9) What was the species concept used by Linnaeus?
A) biological
B) morphological
C) paleontological
D) ecological
E) phylogenetic
Answer: B
Topic: Concept 24.1
Skill: Knowledge

10) You are confronted with a box of preserved grasshoppers of various species that are new to science and have not been described. Your assignment is to separate them into species. There is no accompanying information as to where or when they were collected. Which species concept will you have to use? A) biological

B) phylogenetic
C) ecological
D) paleontological
E) morphological
Answer: E
Topic: Concept 24.1
Skill: Application

11) Which of the...
tracking img