Anatomy Multiple Choice Questions

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 31
  • Published : July 17, 2011
Open Document
Text Preview
Chapter 5: Integumentary System

When comparing the dermis with the hypodermis,
A. the dermis has more fat cells than the hypodermis.
B. the dermis has more vascular tissue than the hypodermis.
C. the dermis contains dense connective tissue; the hypodermis contains loose connective tissue.
D. the dermis contains melanocytes; the hypodermis does not. Answer C

A. produce skin pigments in cell organelles called melanosomes. B. are found in both the dermal and epidermal layers of the skin. C. are special cells of the immune system.
D. are responsible for the permeability characteristics of the epidermis. Answer D

Fingerprints are produced by projections into the dermis called: A. striae.
B. cleavage lines.
C. reticular lines.
D. papillae.
Answer D

The activity of apocrine sweat glands:
A. produces cerumen.
B. leads to body odor.
C. gives skin a healthy glow.
D. produces sweat on the palm of the hand.

Answer B

Which of the following statements concerning vitamin D is false? A. Vitamin D is synthesized in the skin when the skin is exposed to ultraviolet light.
B. Vitamin D causes the kidney to excrete calcium.
C. Vitamin D is necessary for the uptake of calcium from the small intestine. D. Vitamin D is necessary for the formation of bones and teeth. Answer B

______15. A victim of an automobile accident goes into shock which results in decreased blood flow. The victim’s skin will:
A. become pale.
B. have a reddish hue.
C. develop a yellow tint.
D. become bright red.
Answer A

Multiple Choice

1.Which of the following functions is associated with the skin? A)fat production
B)vitamin C production
C)regulation of body pH
D)protection against ultraviolet radiation of the sun
E)vitamin A production
Answer: d
Level: 1

2.The integumentary system has many functions, one of which is: A)protection from cancer.
B)production of Vitamin E.
C)detection of painful stimuli.
D)regulation of acid-base balance.
E)prevention of albinism.
Answer: c
Level: 1

3.The layer of epithelium that covers the skin is called the A)dermis.
E)papillary layer.
Answer: b
Level: 1

4.Which of the following statements concerning the hypodermis is false? A)Hypodermis is referred to as subcutaneous tissue.
B)Hypodermis is composed of dense connective tissue with collagen and elastin fibers. C)The main cell types of the hypodermis are fibroblasts, fat cells, and macrophages. D)The hypodermis attaches the skin to underlying bone and muscle. E)The hypodermis is a site of fat storage.

Answer: b
Level: 1

5.Body fat in the hypodermis
A)varies with age and sex.
B)helps regulate body temperature.
C)provides protection against infection.
D)is a thin layer in infants.
E)connects the dermis with the epidermis.
Answer: a
Level: 1

6.The dermis
A)contains no blood vessels.
B)functions as padding and insulation.
C)is divided into three distinct layers.
D)is responsible for most of the skin's structural strength. E)does not contain connective tissue.
Answer: d
Level: 1

7.When comparing the dermis with the hypodermis,
A)the dermis has more fat cells than the hypodermis.
B)the dermis is a more vascular tissue than the hypodermis. C)the dermis is divided into two layers; the hypodermis is not. D)the dermis contains melanocytes; the hypodermis does not. E)the dermis and the hypodermis do not contain collagen.

Answer: c
Level: 1

8.Stretch marks develop on the abdomen of pregnant women because of stretching and rupture of the A)dermis.
D)stratum corneum.
Answer: a
Level: 2

9.Keloid scars are raised, thick, and irregular in appearance. A possible cause of keloid scarring is an incision made across the A)epidermis.
B)stratum spinosum.
C)cleavage lines of the dermis.
E)stratum corneum
Answer: c
Level: 1

tracking img