Anatomy and Physiology: Practice Test

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 326
  • Published : January 7, 2012
Open Document
Text Preview
A and P II Chapter 24 practice test

1.Which of the following digestive regions is responsible for the propulsion of materials into the esophagus? Answer: pharynx

2.The active process that occurs when materials enter the digestive tract via the mouth is: Answer: ingestion

3.Sympathetic stimulation of the muscularis externa promotes: Answer: muscular inhibition and relaxation

4.Which of the following statements about peritonitis is false? Answer: It leads to inflammation of the digestive mucosa.

5. Which of the following major layers of the digestive tract is described as a layer of dense irregular connective tissue filled with blood vessels and the plexus of Meissner? Answer: submucosa

6.Strong contractions of the ascending and transverse colon moving the contents of the colon toward the sigmoid colon are called: Answer: mass peristalsis

7.Which of the following salivary glands produce salivary amylase, a carbohydrate-digesting enzyme? Answer:
1.parotid glands
2.sublingual glands

8.Which of the following is not a function of saliva?
Answer: initial digestion of proteins

9.The three pairs of salivary glands that secrete into the oral cavity include: Answer: parotid, sublingual, and submandibular

10.Crushing, mashing, and grinding of food are best accomplished by the action of the: Answer: bicuspids

11.The three phases of deglutition are:
Answer: buccal, pharyngeal, and esophageal

12.On its way to the esophagus, food normally passes through the: Answer: oropharynx and laryngopharynx

13. The pharyngeal muscles that push the food bolus toward the esophagus are the: Answer: pharyngeal constrictor muscles

14.Solid food and liquids are carried from the pharyngeal region to the stomach by the: Answer: laryngopharynx

15.The inferior end of the esophagus normally remains in a state of active contraction that: Answer: prevents the backflow of materials from the stomach into the esophagus

16.The contractions of the stomach are inhibited by:
Answer: secretin

17.Which of the following is secreted by the stomach?
Answer: gastrin

18.The division of the small intestine that contains the Brunner glands is the: Answer: duodenum

19.An enzyme not found in pancreatic juice is:
Answer: disaccharidase

20.Bile entering the gallbladder must pass through the:
Answer: cystic duct

21.The hormone that promotes the flow of bile and of pancreatic juice containing enzymes is: Answer: cholecystokinin

22.The longitudinal ribbon of smooth muscle visible on the outer surfaces of the colon just beneath the serosa are the: Answer: taenia coli

23.The vermiform appendix is dominated by what type of lymphatic structures in the mucosa and submucosa? Answer: lymphoid nodules

24. The vitamins liberated by bacterial action and absorbed in the large intestine are: Answer: biotin, pantothenic acid, and vitamin K

25.Which of the following organic nutrients are not absorbed by capillaries in the intestinal villi? Answer: lipids

26. The nutrients that can be absorbed without preliminary processing but may involve special transport mechanisms are: Answer: water, electrolytes, and vitamins

27.The enzyme lactase, which digests lactose to glucose and galactose, is synthesized by: Answer: the stomach

28.Hydrochloric acid in the stomach functions primarily to: Answer: facilitate lipid digestion

29.The intestinal epithelium absorbs monosaccharides by:
Answer: facilitated diffusion and cotransport mechanisms

30.When two fluids are separated by a selectively permeable membrane, water tends to flow into the solution that has the: Answer: higher concentration of solutes

31.An error in swallowing could most likely be detected by the: Answer: larynx

32.Many visceral smooth muscle networks show rhythmic cycles of activity in the absence of neural stimulation due to the presence of: Answer: pacesetter cells that spontaneously depolarize and trigger...
tracking img