Test Bank of Econ

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 94
  • Published : February 20, 2013
Open Document
Text Preview
Chapter 1 Introduction

Multiple-Choice Questions

1) The best definition of economics is

A) how choices are made under conditions of scarcity.
B) how money is used.
C) how goods and services are produced.
D) how businesses maximize profits.

Answer: A
Level of Difficulty: Easy

2) Managerial economics is best defined as the economic study of

A) how businesses can make the most profits.
B) how businesses can decide on the best use of scarce resources. C) how businesses can operate at the lowest costs.
D) how businesses can sell the most products.

Answer: B
Level of Difficulty: Easy

3) Managerial economics is best defined as

A) the study of economics by managers.
B) the study of the aggregate economic activity.
C) the study of how managers make decisions about the use of scarce resources. D) All of the above are good definitions.

Answer: C
Level of Difficulty: Easy

4) Scarcity is a condition that exists when

A) there is a fixed supply of resources.
B) there is a large demand for a product.
C) resources are not able to meet the entire demand for a product. D) All of the above.

Answer: C
Level of Difficulty: Easy

5) Which of the statements below best illustrates the use of the market process in determining the allocation of scarce resources?

A) "Let's make this product because this is what we know how to do best." B) "Although we're currently making a profit on the products we make, we should consider shifting to products where we can earn even more money." C) "Everyone is opening video stores, why don't we?"

D) "We can't stop making this product. This product gave our company its start."

Answer: B
Level of Difficulty: Moderate

6) Which of the following is not considered as a factor of production?

A) money B) machinery and equipment
C) land D) unskilled labor

Answer: A
Level of Difficulty: Easy

7) Select the group that best represents the basic factors of production.

A) land, labor, capital, entrepreneurship B) land, labor, money, management skills C) land, natural resources, labor, capital D) land, labor, capital, technology

Answer: A
Level of Difficulty: Easy

8) Which of the following is an example of how the question of "what goods and services to produce?" is answered by the command process?

A) government subsidies for windmill energy production
B) laws regarding equal opportunity in employment
C) government allowance for the deduction of interest payments on private mortgages D) government regulations concerning the dumping of hazardous waste

Answer: A
Level of Difficulty: Moderate

9) Which of the following is the best example of "what goods and services should be produced?"

A) the use of a capital intensive versus a labor intensive process of manufacturing textiles B) the production of SUV’s versus the production of sub-compact cars C) the manufacturing of computer workstations in China or in India D) the leasing versus the purchasing of new capital equipment

Answer: B
Level of Difficulty: Moderate

10) Which of the following is the best example of "how goods and services should be produced?"

A) complying with the technical specifications in the production of an aircraft B) the production of jet aircraft for the air force or for a commercial airline C) the use of additional workers versus the use of machines in the production of goods D) the production of a new manufacturing facility

Answer: C
Level of Difficulty: Moderate

11) From the standpoint of a soft drink company the question of "What goods and services should be produced?" is best represented by which of the following decisions?

A) whether or not to hire additional workers
B) whether or not to increase its advertising
C) whether or not to shut...
tracking img