Reece Biology Study Material

Only available on StudyMode
  • Topic: Plant anatomy, Xylem, Phloem
  • Pages : 22 (3724 words )
  • Download(s) : 27
  • Published : November 16, 2012
Open Document
Text Preview
Campbell's Biology, 9e (Reece et al.)
Chapter 35 Plant Structure, Growth, and Development

In previous chapters, students have been exposed to basic processes in life such as photosynthesis, respiration, and evolution. Chapter 35 provides key vocabulary on plant structure and development and introduces basic concepts and processes. This information is critical for understanding higher-order concepts introduced in subsequent chapters.

Multiple-Choice Questions

1) One major advantage of using Arabidopsis thaliana as a model system for studies of plant form and function is its A) fast generation time.
B) exceptionally large genome.
C) large seeds.
D) high tolerance to stress.
E) high mutation rate.
Answer: A
Topic: Concept 35.1
Skill: Application/Analysis

2) Studies using Arabidopsis thaliana have led to important advances in all of the following except A) gene mapping.
B) impact of point mutations on gene function.
C) gene expression during plant development.
D) evolutionary history of plants.
E) how genes potentially interact with other genes.
Answer: D
Topic: Concept 35.1
Skill: Application/Analysis

3) The total number of genes in a species' genome is not necessarily a good indicator of biological complexity because A) most genes are never turned on.
B) many genes are repeats.
C) this does not take into account the alternative splicing of pre-mRNA. D) this does not take into account mRNA-mRNA interactions.
E) this does not take into account protein-mRNA interactions. Answer: C
Topic: Concept 35.1
Skill: Knowledge/Comprehension

4) Choose the option that best describes the relationship between the cell wall thickness of parenchyma cells versus sclerenchyma cells. A) The cell walls of parenchyma cells are thinner than those of sclerenchyma cells. B) The cell walls of parenchyma cells are thicker than those of schlerenchyma cells. C) The cell walls of both types of cells are roughly equal.

D) The thickness of the cell walls for both types of cells is too variable for a comparison to be made. Answer: A
Topic: Concept 35.2
Skill: Knowledge/Comprehension

5) Which structure is incorrectly paired with its tissue system? A) root hairdermal tissue
B) palisade parenchymaground tissue
C) guard celldermal tissue
D) companion cellground tissue
E) tracheidvascular tissue
Answer: D
Topic: Concept 35.2
Skill: Knowledge/Comprehension

6) Which of the following is derived from the ground tissue system? A) root hair
B) cuticle
C) periderm
D) pith
E) phloem
Answer: D
Topic: Concept 35.2
Skill: Knowledge/Comprehension

7) Which part of a plant absorbs most of the water and minerals taken up from the soil? A) taproots
B) root hairs
C) the thick parts of the roots near the base of the stem
D) storage roots
E) sections of the root that have secondary xylem
Answer: B
Topic: Concept 35.2
Skill: Knowledge/Comprehension

8) Land plants are composed of all of the following tissue types except A) mesodermal.
B) epidermal.
C) meristematic.
D) vascular.
E) ground tissue.
Answer: A
Topic: Concept 35.2
Skill: Knowledge/Comprehension

9) Vascular plant tissue includes all of the following cell types except A) vessel elements.
B) sieve cells.
C) tracheids.
D) companion cells.
E) cambium cells.
Answer: E
Topic: Concept 35.2
Skill: Knowledge/Comprehension

10) When you eat Brussels sprouts, what are you eating?
A) immature flowers
B) large axillary buds
C) petioles
D) storage leaves
E) storage roots
Answer: B
Topic: Concept 35.2
Skill: Application/Analysis

11) Which cells are no longer capable of carrying out the process of DNA transcription? A) tracheids
B) mature mesophyll cells
C) companion cells
D) meristematic cells
E) glandular cells
Answer: A
Topic: Concept 35.2
Skill: Application/Analysis

12) ________ is to xylem as ________ is to phloem.
A) Sclerenchyma cell; collenchyma cell
B) Apical meristem; vascular...
tracking img