Quiz !

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 1387
  • Published : April 21, 2013
Open Document
Text Preview
AM GOV 2010, Texas Edition
Chapter 3 – Test Bank

Multiple Choice

1.The powers necessary to carry out constitutionally enumerated functions of government are referred to as a.implied powers.
b.enumerated powers.
c.official powers.
d.national powers.
e.None of these answers is correct.
Answer: a
Page: 43

2.States utilize this power to protect the health and welfare of their residents. a.police powers
b.enforcement powers
c.military powers
d.implied powers
e.None of these answers is correct.
Answer: a
Page: 43

3.What term describes the arrangement where powers of the state and national governments are distinct and autonomous in their own domains? a.cooperative federalism
b.dual federalism
c.new federalism
d.laissez-faire federalism
e.social federalism
Answer: b
Page: 46

4.“Layer cake” federalism is also known as
a.cooperative federalism.
b.dual federalism.
c.new federalism.
d.laissez-faire federalism.
e.social federalism.
Answer: b
Page: 46

5.“Marble cake” federalism is also known as
a.cooperative federalism.
b.dual federalism.
c.new federalism.
d.laissez-faire federalism.
e.social federalism.
Answer: a
Page: 50

6.A defining characteristic of federalism is that
a.rather than being held exclusively or primarily by one body, governing authority is divided at different levels among several bodies. b.the federal government wields ultimate authority in all matters. c.state governments can nullify the exercise of unpopular federal laws within their own states’ boundaries. d.state governments exist primarily to enact laws established by the national government. e.the federal government cannot pass any laws without the explicit consent of the majority of state governments. Answer: a

Page: 43

7.The difference between the American federal system and a confederation is that in a confederation, state governments a.retain the ability to enact original legislation.
b.lose the ability to enact original legislation.
c.retain their full sovereignty.
d.are fully absorbed within the national government.
e.do not recognize the existence of a national government. Answer: c
Page: 43

8.One of the chief weaknesses of the confederated form of government is that it a.deprives local governments of the ability to address local concerns. b.often cannot act with the alacrity that circumstances require. c.stifles the sort of careful deliberation through which wise policies emerge. d.cannot be applied to communities existing across large geographical areas. e.offers no means by which small states or minority interests can protect themselves from the will of larger states or the majority. Answer: b

Page: 43

9.Under the United States Constitution, the federal government’s ability to coin money is an example of a.a reserved power.
b.a concurrent power.
c.an enumerated power.
d.an implicit power.
e.a prohibited power.
Answer: c
Page: 43-44

10.Which of the following statements best captures the meaning of the term “elastic clause,” when applied to the U.S. Constitution? a.The federal government can assume authority normally delegated to the state governments whenever it sees fit. b.The powers of the federal government can be expanded during national emergencies beyond their constitutional bounds. c.The federal government can only push its powers so far before the ties that bind the states together in a union break from the pressure. d.The federal government has any and all powers not specifically delegated to the state governments or denied to the federal government. e.The federal government can assume additional powers as needed in order to accomplish the functions established for it by the Constitution....
tracking img